Alexander Toutaeff – En flanör med kamera

Alexander Toutaeff – eller von Insterburg som han kallar sig i sitt tumblr-flöde hittas säkrast på någon gata. Det är nämligen där de flesta av hans bilder kommer till.

Urbanitet och människor i stadsmiljö är två framträdande teman, liksom givetvis arkitektur och byggnader. Han älskar att promenera i städer. I detta nummer presenterar vi en serie av hans samtidigt både realistiska och poetiska foton.

När började du fotografera?

– Jag började ta bilder år 2009. Dessförinnan studerade jag foton som mina vänner tog och tänkte alltid ”det här vill jag också göra”. Jag har aldrig studerat fotografi, men jag har en examen i journalistik vid Russian State University For The Humanitites och arbetade tidigare som redaktör för en radiostation i Moskva. För närvarande är jag arbetssökande.

NU9A8017

Hur beskriver du dig själv som fotograf – i ord?

– Ärligt talat har jag aldrig kallat mig fotograf. Jag tycker verkligen om att ta foton, men nej, någon fotograf är jag inte. Jag kan säga att jag är en man som tycker om att ta med mig kameran när jag vandrar genom staden. Fotografering är mer av terapi för mig. När jag befinner mig i en stor stad med kameran med mig – då har jag faktiskt inga problem, eller tvivel. Jag är helt nöjd och det är väl den primära anledningen till att jag vill fotografera överhuvudtaget.

NU9A0245

Du tycker om att flanera i städer och mycket av dina bilder har ett tydligt ”street”-fokus, varför?

– Det är enkelt. I hela mitt liv har jag älskat att promenera i staden. Främst i Moskva eftersom jag bor i Dolgoprudn, en liten stad i närheten av Moskva. Jag älskar huvudgatorna, bakgatorna, centrum och förorterna. När jag skaffade en egen kamera var det ingen stor överraskning att det just skulle bli gatufotografering. Jag passar inte i en studio.

IMG_8900

Vad är mest spännande med Moskva som motiv?

– Moskva är en stor stad med många förorter. Där finns allt: moderna byggnader, gammal historisk arkitektur och fruktansvärda sovjetkonstruktioner, även om vissa av de gamla sovjetbyggnaderna faktiskt kan vara väldigt vackra. Jag försöker nog också alltid att finna skönheten i det jag fotograferar. Men det blir inte bara Moskva för mig. Jag tycker också om att fotografera i Sankt Petersburg och Kaliningrad.
 
Vilken relation har du till arkitektur?

– Jag kan inte säga att jag är specialist på arkitekturfotografering. Men jag letar efter linjer, färgkombinationer, rytmer. Det finns allt i byggnadernas väggar. Det fungerar som en abstraktion för mig.

Vilken är den största utmaningen när man ska fotografera byggnader?

– Säkerhetsvakterna. Nej, jag skämtar. Det mest utmanande är nog att se skönheten i alldagligt vardagliga ting. Å andra sidan gäller det för all slags fotografering.

NU9A4070

Föredrar du något särskilt perspektiv eller någon vinkel?

– Bara den som framstår som självklar vid en specifik tidpunkt. Jag väljer inte så noga, utan plåtar spontant. Jag tror att det gäller för många gatufotografer. Det handlar om att fånga ögonblick, linjer och färger. En annan rysk fotograf som influerar mig mycket är Julia Hoflehner. Hennes gatubilder från Moskva är magiska.

En sista fråga: du arbetar både i färg och svartvitt. Hur väljer du mellan dessa?

– Jag tycker att man ska ta bort det i en text eller ett foto som inte behövs. Om färgen inte adderar något till bilden går den att ta bort.

NU9A9550

Text: Mats Almegård
Annonser