Årets Rum: Nominerade 2015

Under den gångna veckan har Tidskriften RUM och dess systertidningar haft vernissage för samtliga nominerade till priset Årets Rum. I februari 2015 delar vi ut priser i kategorierna Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Inredningsdetalj och Årets Nykomling.

Tidskriften RUM står för kategorin Årets Arkitektur och juryn har röstat fram följande fem nordiska projekt.

 

Ture No8

Det nya bostadshuset på Grev Turegatan i Stockholm håller en ovanligt hög nivå för samtida bostadsbyggande, något som kan ge verklig hållbarhet över tid. Med prefabricerade element i betong, vilka staplats likt exklusiv sten, läker byggnaden ett hål i stadsbilden. Resultatet blir eget och balanserar mellan klassicerande postmodernism och norditaliensk rationalism. Lyxfantasi möter pragmatisk samtid.

Arkitekt: Vera

Byggherre: Wallenstam

Foto: Tord-Rikard Söderström

arets_rum_2015_tureno8_1

arets_rum_2015_tureno8_2

Sjöfartsmuseet

Ett storslaget rum har återuppstått i Helsingör. Enligt tävlingsprogrammet skulle den gamla skeppsdockan fyllas med museets utställningar och funktioner, men arkitekten skapade istället en lockande underjordisk värld runt om. Dockan lämnades öppen och fungerar både som en samlande länk och ljusgård, såväl som museets arkitektoniska märke. Det medvetna tomrummet låter vackert platsens historia formuleras som självklar arkitektur.

Arkitekt: BIG

Byggherre: Maritim Museums Byg ApS

Foto: Luca Santiago och Rasmus Hjortshøj

arets_rum_2015_sjofarsmuseet_2

arets_rum_2015_sjofarsmuseet_1

Naturum Laponia

På en plats dubbelt världsarvsskyddad för sin tusenåriga natur och levande samekultur står Snöfälla. Ett förslag sinnrikt placerat på ett sätt så att både renskötseln kan fortgå och snöstormar kan pareras när huset stängs igen under perioder. I byggnadens glasade innergård, som fylls till bredden av snö under vintern, ramas vårens ankomst vackert in allt eftersom snön smälter. Inspiration från lokal kultur och studier av vinddriven snö har format den rundade byggnaden med sin rustikt staplade träfasad.

Arkitekt: Wingårdhs

Byggherre: Länsstyrelsen i Norrbottens län

Foto: Wingårdhs

arets_rum_2015_laponia_1

arets_rum_2015_laponia_2

Högskolan Dalarnas bibliotek

Likt de överlagrade skal som kännetecknar flera av Fujimotos projekt har en spiral formats av böcker kring ett samlande dubbelhögt centralrum. En slags informell folkhemsversion av Asplunds klassiska rotunda. En arkitektur anpassad för nordiska förhållanden gav en byggnad med ett sympatiskt anspråkslöst uttryck, snarare än absolut konceptuell stramhet. Ett fint exempel på hur lokalt och internationellt kan berikas i en genomförd arkitekturtävling.

Arkitekt: Adept med Sou Fujimoto

Partners: Rambøll Engineers, Topotek1 Landscape, Jeppe Hein

Byggherre: Högskolefastigheten Lugnet KB (Falu Kommun)

Foto: Wilhelm Rejnus & Linus Flodin

arets_rum_2015_dalarnamedialibrary_1

arets_rum_2015_dalarnamedialibrary_2

Gösta, Serlachiusmuseet

En av projektets största utmaningar var nybyggnadens skala; att placera en betydligt större volym intill den ursprungliga Joenniemi Herrgård med park. Byggnaden följer med sin knäckta geometri naturen i ett bevaransvärt kulturlandskap. Arkitekturen låter utställningarna ta in den omgivande naturen och salarnas avskalade enkelhet förutsätter i sig att konsten fulländar deras syfte.

Arkitekt: MX_SI och Huttunen Lipasti Pakkanen (lokal partner)

Byggherre: Gösta Serlachius konststiftelse

Foto: Pedro Pegenaute

arets_rum_2015_serlachius_1

arets_rum_2015_serlachius_2

Annonser