« tillbaka

Allt i ett

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Luke Hayes

Zaha Hadid adderade förra året en ny byggnad till det anrika Oxforduniversitetet. Det blev allt på en gång: smakfullt, nedtonat, spektakulärt, anpassat och nytänkande.

Mellanösterncentret på St Antony’s College vid Oxforduniversitetet grundades 1957. Sedan dess har forskning och undervisning om arab­världen, Iran, Israel och Turkiet från 1800-talet och framåt huserat i lokalerna. Den centrala platsen är biblioteket där universitetets samlingar arkiveras. Här finns ett stort arkiv av 400 privata kollektioner av dokument och fler än 100 000 historiska fotografier, som studenter och forskare använder i sina studier. Förra året välsignade Zaha Hadid Architects universitets­området med en ny byggnad för dessa studier. Den invigdes i slutet av 2015 och har begåvats med det läckra namnet Investcorp building. Biblioteket och arkivet får härmed 1 127 fler kvadratmetrar, perfekt tempererade och befuktade för att arkivera dokumenten för all framtid, samtidigt som studenterna kan glädjas åt en ny undervisningsaula med plats för 117 personer. Här vistas de förhoppningsvis något kortare tid. St Antony’s College kommer att expandera, och Zaha Hadid Architects byggnad är bara en del av det som komma skall.

Den nya metallklädda formen liksom svänger och anpassar sig smidigt efter de urgamla, kultur­skyddade byggnaderna på Woodstock Road – för att inte tala om de gamla träden. Den rostfria fasaden reflekterar mjukt grönskan och de dova färgerna på de omkringliggande tegel- och betong­husen. I väster ligger bibliotekets läsrum i den krökta formen som vetter åt Woodstock Road 66 och 68. Extra hänsyn har tagits till det hundraåriga gamla sequoiaträdet, vars nätverk av rötter har fått ett helt eget dräneringssystem under själva byggnaden för att säkerställa att trädet får tillräckligt med vatten. I öster höjer sig arkivets läsrum och kontorsdelen upp mot den gamla brutalistiska 1970-talsbyggnaden Hilda Besse. Zaha Hadid Architects addering väcker uppmärksamhet, men utmanar ändå inte den gamla betongbyggnaden på höjden. Aulan har placerats under markytan.

Vad : Universitetsbyggnad Var: Oxford, England Vem: Zaha Hadid Architects
Annonser:
Annonser