« tillbaka

Allvar bakom humor

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Eric Claesson

Med humor och värme har Okidoki skapat en inredning som sätter fingret på de problem som möter en funktionsnedsatt person i vardagen. Vi kikar in hos GIL i Göteborg.

Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, arbetar för att samordna personlig assistans för personer med funktionsnedsättning. Men det är inte vilket kooperativ som helst. Grundaren Rolf Bergfors hade filosofin att funktionsnedsatta skulle kunna välja sitt liv och ha samma möjligheter som alla andra att skapa en individuell framtid. Han levde efter devisen ”det går alltid”, och bland annat genom sitt humoristiska sätt att kommunicera har kooperativet kunnat tala om allvarliga och tunga frågor med en twist. Inskrivet i kooperativets ledord står det att GIL ska vara provocerande i det offentliga rummet och ta socialpolitisk strid för samhällsförändring.

Ett exempel är från 2013 när GIL tog fram CP-ölen i en kampanj som satte en blåslampa på otillgängliga krogmiljöer och fördomsfullt bemötande. Kampanjen blev så lyckad att CP-ölet nu har fått en permanent produktion och distribution. När det så var dags för GIL att få nytt kontor, var det viktigt att humorn och värmen kunde förmedlas med sinnrika lösningar. Man vände sig till Okidoki som lyckats skapa ett kontor där smilbanden har svårt att inte åka upp.

– Det kan tyckas humoristiskt vid en första anblick, men det ligger allvarliga frågeställningar bakom, säger arkitekten Elsa Boman på Okidoki.

I hennes uppdrag låg att återspegla GIL:s värdegrund och politiska aktivism i inredningen, och skapa ett kontor för assistenterna.
– Vi skulle ta fram en inredning som visade på de hinder och irritationsmoment som en funktions­nedsatt person upplever i vardagen, säger Elsa.

För att återspegla detta valde Okidoki till exempel att montera handfatet på toaletten väldigt högt. Det ger en icke funktionsnedsatt person en fingervisning om hur ett helt vanligt toalettbesök kan te sig för en person som exempelvis sitter i rullstol. Det blir väldigt svårt att tvätta händerna.

– Ett annat exempel är konferensrummet. Där har vi satt in en låg dörr, för att visa på hur svårt det kan vara att ta sig igenom en helt vanlig dörröppning om man har en rullstol. Det gällde för oss att få till twisterna, men på ett kärleksfullt sätt, säger Elsa.

 Independent Living-ideologin sätter individen främst, och bygger på en övertygelse om att de enskilda individerna med stöd av varandra har kapacitet att själva ta kontroll över sina liv och sina livsval. Genom åren har GIL kampanjat allvarliga frågor med hjälp av humor, exempelvis Västtragik (för en kollektivtrafik för alla), Marschen för tillgänglighet (med syfte att få otillgänglighet att klassas som diskriminering) och Alla ska fram (som vill uppmärksamma närings­idkare på deras enkelt avhjälpta hinder) samt CP-dockan (en kampanj som handlar om bättre bemötande). Andra kampanjer är Independence Day, CP-ölet och Crip is Hip. För Okidoki har det varit centralt att genom workshoppar få en inblick i verksamheten.

– Det har varit viktigt för GIL att kontoret inte kändes som en institution. Det fick inte vara någon sjukhuslik miljö, säger Elsa.
I dag går kontoret i sobra färger, ton i ton, med gradienter som går från ena sidan till den andra för att skapa orientering. På väggarna hänger bilder från GIL:s kampanjer med många kompromisslösa budskap.

Kategori: Kontor Projekt: GIL Adress: Mölndalsvägen 30 B, Göteborg Arkitektkontor: Okidiki Arkitekter Yta : Ca 1300 kvm Färdigställt: 2016
Annonser:
Annonser