« tillbaka

Arkitektritat för fladdermöss

Text: Cecilia Öfverholm

Design för en fladdermus skiljer sig inte mycket från design för en människa.

Det erfar Next Architects efter att ha ritat Vlotwateringbrug i Nederländerna. Den nya bron som beräknas vara klar nu i augusti löper över floden Vlotwatering i Monster i Nederländerna. Den är totalt 70 meter, löper i en svängd form och är tillägnad fotgängare, cyklister – och fladdermöss. Redan i den tidiga briefen poängterade uppdragsgivaren att bron skulle vara ”miljövänlig” och passa såväl människor som djur. Just över floden Vlotwatering lever flera olika sorters fladdermöss. De jagar insekter över vattnet och bor i gamla betongbunkrar.

Next Architects tog hjälp av Herman Limpen från Nederländernas Däggdjursförening. Han är landets ledande expert på fladdermössens beteende, och enligt Herman finns ingen annan bro så väl anpassad för fladdermöss som Vlotwatering.

För att skapa ett klimat för djuren som ger en jämn temperatur året om fick delar av bron extra tjocka strukturer i betong. Små öppningar in till hålrummen gjordes, för små för ugglor och katter att ta sig in i, men perfekta för de små fladdermössen. Bron har framför allt tre ställen anpassade för fladdermössen: i norra sidans bropelare finns övervintringsmöjligheter, i däck- och tegelbalustraden finns övernattningsmöjligheter sommartid.

Nu återstår att se om fladdermössen kommer att gilla sitt nya arkitektritade hem. Förhoppningen är att många olika sorters fladdermöss ska öka i antal när förutsättningarna förbättras tack vare bron.

Vad : Bro Var: Monster, Nederländerna Vem: Next Architects
Annonser:
Annonser