« tillbaka

Asiatisk intimitet möter Stockholms urbanitet

Text: Emelie Strömfors
Foto: Wilhelm Rejnus

Inhyst på bottenvåningen i Gamla Stockholms Elektricitetsverks kundhall ligger den nyöppnade restaurangen Farang. I den 700 kvadratmeter stora lokalen har det industriella arvet och atmosfären bevarats.

Byggnadens marmorentré och andra gamla detaljer har lämnats som en synlig grund för de nya, moderna funktionerna. Bakom Farang står Futudesign med arkitekten Auvo Lindroos.

– Det är trevligt att se och känna en plats historia. Det är därför viktigt att bevara gamla detaljer, strukturer och material samtidigt som man adderar samtida design och kök, säger han.

Restaurangen är uppbyggd på en enkel materialpalett av trä, stål, betong och tyg, eller psykosmak, som Auvo Lindroos själv kallar det, och rymmer 240 personer fördelat på matsal, cocktailbar och lounge. Farang är Futudesigns fjärde restaurang för klienten BW-Restaurants.

– Jag tror att en del av anledningen till att restaurangerna mottagits så bra är den multidisciplinära kompositionen som vårt kontor har. Vi har arkitekter, inredningsarkitekter och en designer. Till alla fyra restauranger har vi själva gjort arkitektur och inredning. Och vi har designat flera av möblerna själva: bord, stolar, hyllor, bardiskar. I Stockholm har vi även designat en ny armatur till restaurangens matsal, säger Auvo Lindroos.

Hård betong blandat med varmt trä och mjuka former som möter vassa hörn gör Farang till ett kontrasternas möte. Här möts även den intima känslan hos ett öppet asiatiskt kök med Stockholms urbana liv och restaurangtradition i en avslappnad mix.

Annonser:
Annonser