« tillbaka

Bestigarna i berget

Text: Mats Almegård

Reinhold Messner var först med att bestiga alla 14 av de berg i världen som uppmäter mer än 8 000 meter.

Han är även en av världens flitigaste klättrare och har bestigit en lång rad berg på egen hand eller tillsammans med andra. Dessutom har han suttit i Europadomstolen som folkvald politiker. Men när han bygger museum handlar det inte om politik – då handlar det om svindlande arkitektur på hög höjd. För temat är naturligtvis bergsbestigning för de totalt sex byggnader som utgör MMM – Messner Mountain Museum.

Uppdraget att omsätta bergsbestigarkänslan till en byggnad gick till arkitekten Zaha Hadid som har skapat en byggnad inuti berget, där delar sticker ut och blir synliga – likt en bergsbestigare på väg upp eller ned.

Arkitekten ritade mjuka, kurviga linjer och genomförde dessa genom att montera på färdiga betongdelar över ingången, terrassen och de stora panoramafönstren. Längst ner i museet – som till största delen alltså är beläget inuti berget – finns en panoramaterrass på knappa 40 kvadratmeter. Och även om det inte är så stort är utsikten desto mer imponerande. Här kan man njuta av ett 240 graders panorama över Zillertal.

Vad : Museum Var: Bolzano, Italien Vem: Zaha Hadid Architects
Annonser:
Annonser