« tillbaka

Billigt och bra 

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Achim Birnbaum

Tyska arkitektkontoret Kuhn und Lehmann Architecten ritade subventionerade hyresradhus i franska Alsace. Tilltalande så det förslår.

Det är svårt att inte älska Alsace, den delen av Frankrike som gränsar till Tyskland. Här serveras traditionsenliga surkålsberg med korv som en influens från grannlandet i öster. I utkanten av den lilla byn Illzach bor sedan ett drygt år tillbaka några familjer i ett sympatiskt radhusområde ritat av tyska kontoret Kuhn und Lehmann Architekten. Det allra bästa med hela projektet är att arkitektens tankar om ett rikt socialt liv har infriats.

– De som bor här älskar området och gemenskapen. De har skapat trädgårdar och det är verkligen tillfredsställande att se att människorna utnyttjar dem, säger Thomas Lehmann.

Det hela började med att bostadsföretaget Somco fick hyra marken av staden för att utveckla ett område med billiga bostäder, social housing. Marken angränsar till en stor vattenreservoir, dold under en liten kulle. Ett dräneringssystem sträcker sig över stora delar av marken vilket också gör den relativt olönsam för andra verksamheter.

– Om det regnar mycket kan det vara värt för de boende att ha extra koll på vattenflödena, säger Thomas Lehmann.

Varje radhusdel innehåller 3-4 rum. På nedervåningen ligger kök och vardagsrum, som gränsar ut mot de gemensamma trädgårdarna. På ovanvåningen finns sovrummen.

– Två enheter delar entré, vilket är lite ovanligt. Det gör också att man i princip kliver rakt in i köket hos varje enhet, säger Thomas Lehmann.

Varje enhet har också ett två våningar högt uterum som är en enkel träkonstruktion med tak och väggar av polycarbonat. Det fungerar ungefär som ett växthus och kan användas som en förlängning av vardagsrummet större delen av året. Under vintern blir utrymmet också som en buffertzon som mot kallare utomhustemperaturer. Dessutom höjer vinterträdgårdarna områdets känsla av kvalitet, både rent fysiskt men också emotionellt, enligt Thomas Lehmann.

 – Det tog ett tag att övertyga bostadsbolaget om att det var en bra idé. Det blir en plats man kan använda mellan säsongerna, och som genom det halvgenomskinliga materialet ger området en identitet, säger han.

Alla huvudsakliga konstruktionsmaterial är robusta och hållbara, och kräver minimalt med underhåll: sten, stål, timmer och mineralull, med väggar gjorda av tegel.

– När man skapar små hus till låga kostnader måste man tänka på alla detaljer, säger Thomas Lehmann.

Tre av radhusen består av trerumslägenheter, och sju lägenheter har fyra rum och kök. Kvadratmeterpriset ligger på 1 568 euro (ungefär 16 000 kronor).

Annonser:
Annonser