« tillbaka

Bostadsfrågan på Arkdes

Text: Mats Almegård
Foto: Åke E:son Lindman

Arkdes ägnar våren åt bostadsfrågan med utställning, open call och seminarier. I morgon drar debatten i gång.

Författaren Robert Frost kallade hemmet ”the place where, when you have to go there, they have to take you in”. Andra har refererat till det som den plats där hjärtat är. Oavsett om man har en dyster eller romantisk syn på hemmet är det en plats som är oerhört viktig och något som angår alla. ”Varje invånare har rätt till en god bostad” kan man läsa i Plan- och bygglagens portal­paragraf.
I bostadsutställningen som öppnar 15 mars 2016, söker Arkdes ge svar på bostadsfrågan från 1917 till i dag och vidare in i framtiden. Detta
genom att både blicka framåt och bakåt i tiden
– det blir bland annat hus formade som stjärnor i Gröndal 1946, villor staplade på höjden i Göteborg 1960, tillfälliga nödbostäder i Stockholm 1917, snabba hus i Högdalen 2015, kompisboende i Lund.

Med denna bostadsutställning vill Arkdes visa hur politikerna reagerade 1931 när Sverige hade Europas sämsta bostadsstandard, och de vill väcka frågan om hur bostadsdebatten av i dag ser ut. 
– Det är en utställning som i en närmast överhettad diskussion med en mängd ”sanningar” om bostadsfrågan, vill ta ett steg tillbaka och titta på historien, på fakta, statistik och på konkreta arkitektoniska och politiska förslag från 1917 till i dag för att orientera besökaren i bostadsfrågan. Att den tar sin början 1917 har att göra med att det är då svenskar slutar lämna landet, för att hitta någonstans att bo bättre i Sverige i stället, säger Dan Hallemar som är projektledare för Arkdes bostadsutställning. 

Redan den 21 januari startar debatten om bostäder och stadsmiljö på Arkdes.

Vad : Utställning Var: Stockholm Vem: Arkdes
Annonser:
Annonser