« tillbaka

Chipperfield I

Text: Mark Isitt

PORTRÄTT CHIPPERFIELD: Nobel Center.

De elva förslag som presenterades i oktober 2013 – signerade världsarkitekter som SANAA, OMA och BIG – reducerades i februari 2014 till tre. Gemensamt för finalisttrion – David Chipperfield, Johan Celsing och Gert Wingårdh – var att de alla lämnade plats för en expansion av Nationalmuseum i riktning mot Nybroviken. Att initierade förslagsställare som Celsing och Wingårdh – den senare rentav ansvarig för renoveringen av museet – prioriterade denna möjlighet förvånar kanske inte, men att Sir David, utan tidigare erfarenhet av Stockholm, läste platsen så skickligt vittnar om en inkännande förmåga utöver den vanliga.

Denna ödmjukhet är, som alla arkitekter fått erfara, nödvändig i en stad som Stockholm. Här omfamnas sällan expressiv modern arkitektur och Chipperfields byggnad, en minimalistiskt detaljerad kub klädd i ribbor av mässing, anpassar sig väl till den känsliga miljön. Den parar med lätthet historia och framtid och framstår som både bekant och främmande på samma gång. När den tilldelades segern i mars 2014 tedde den sig så självklar att det var svårt att föreställa sig Blasieholmen utan den; det gyllene skrinet tycktes alltid ha tronat där ute på Nybrokajens ände.

Men fullt så obestridlig är inte byggnaden, har det visat sig. Protesterna har varit sedvanligt högjudda, till och med Kungen har klagat, och Chipperfield har fått rita om och till och nu omarbetas även den välregisserade resan från de publika utställningshallarna på de nedre våningsplanen upp till det grandiosa auditoriet. Att byggnaden skulle stoppas framstår ändå som osannolikt. Förslaget är, precis som tävlingsjuryn betonade i sitt omdöme, ”elegant, tidlöst och vackert” och komplexet speglar onekligen Nobelverksamhetens traditionsbundna men nyskapande verksamhet på ett ypperligt sätt. Dessutom, att tillägget skulle förta Nationalmuseums glans är ett argument som Chipperfield bättre än någon kan bemöta:
Nationalmuseum råkar ha samma arkitekt som Neue Nationalgalerie, Friedrich August Stüler.

Kategori: Kultur- och vetenskapscenter Projekt: Nobel Center Adress: Stockholm, Sverige Arkitekt: David Chipperfield Architects Berlin, designansvarig Christoph Felger
Annonser:
Annonser