« tillbaka

Designad krishantering

Text: Mats Almegård

Under sommaren och hösten har vi kunnat läsa om människor på flykt i princip varje dag. Krig och naturkatastrofer är tyvärr något vi måste leva med – och hantera.

De drabbade behöver någonstans att ta vägen – och innan de kan få ett permanent boende i ett nytt land får många ofta leva under svåra förhållanden på flykt, eller i flyktingläger.

Företaget Reaction Housing, baserat i Texas i USA, har specialiserat sig på tillfälligt boende för flyktingar, eller de som drabbats av en naturkatastrof. Grundaren Michael McDaniel kände sig hjälplös när han 2005 bevittnade den oerhörda förödelse som drabbade södra USA i samband med orkanen Katrina. Han bestämde sig för att göra något – och inspirerad av en kaffekopp (!) designade han Exo – ett portabelt hus som enkelt går att leverera till krisområden.

Utseendet är futuristiskt och lockande. Michaels skapelse är givetvis tänkt att vara funktionell (och med ventilation, eluttag, LED-belysning och ett smart låssystem är den 317 kilo tunga och 6,7 kvadratmeter stora byggnaden det), men den ska också vara skön att se på. Michael tror nämligen att utseendet också fyller en funktion för de krisdrabbade.

Vad : Tillfäligt boende Vem: Michael McDaniel
Annonser:
Annonser