« tillbaka

Designpris för ledande färg

Text: Hege Hellström

Blåbär kan ladda din mobil. Men först kan du dricka ur glaset som färgats med blåbärspigment. Vid Dutch Design Week 2012 var det nytänkande design som vann förstapriset, nämligen elektriska glas.

The Energy Collection av Marjan van Aubel består av dricksglas, muggar och vaser som innehåller färg som genererar elektricitet från solljus.

–  Jag kom på idén när jag gjorde research för min avhandling om hur vi i framtiden kan använda och dra nytta av färg, säger Marjan van Aubel.

Materialet i designerns serie består av titaniumdioxid som dränks i en färg som kommer från till exempel blåbär och spenat. Färgblandningen läggs mellan glasväggarna i behållarna. Det är färgens egenskaper som används för att skapa en elektrisk ström. Materialet blir en sorts solcell som genererar elektrisk ström när solens strålar går igenom.

 – Olika färger har olika egenskaper. Varje färg har sin egen våglängd. Rött är mer effektivt än blått, och ju mörkare färg, desto mer ljus kan den absorbera – och därmed leverera mer ström, förklarar Marjan van Aubel.

Tekniken baseras på naturens fotosyntes och uppfanns av Michael Graetzel på det schweiziska forskningsinstitutet EPFL. Men det var alltså Marjan van Aubel som kom på idén att använda teknologin i hushållsprodukter. Och hon hoppas på att serien ska komma i produktion.

–  Det bästa med den här tekniken är att den inte kräver direkt solljus för att fungera. Så även under mörka svenska vintrar kan den samla energi. Det tar bara lite längre tid. Antalet soltimmar påverkar självklart hur mycket ström man kan få ut. Med normalt dagsljus behöver man tolv koppar eller tallrikar i skåpet för att ladda sin telefon.

Annonser:
Annonser