« tillbaka

Det alla vill ha

Text: Frida Jeppsson Prime

Det är svårt att tänka sig något svenskare än ett slags medelhus, med lite av allt, fullt av kompromisser, något som passar alla. Lagom så det förslår.

Hemnethemmet, ritat av Tham & Videgård på uppdrag för just Hemnet, är en villa baserad på statistisk från 20 miljoner klick på samma företags hemsida. Sida upp och sida ned av metadata på hur människor vill bo har omsatts i praktiken till en faluröd funkiskub.

Hur kom detta projekt till?

– Det är framför allt ett experiment där metadata skrivit programförutsättningarna för ett nytt typhus, säger Martin Videgård som varit med i projektet tillsammans med Bolle Tham och Johannes Brattgård. Hemnet har velat undersöka hur metadata kan omsättas till en färdig byggnad och se hur det kan möta människors behov och drömmar.

Finns det en problematik i att ”dra alla över en kam” på detta vis?

– Det är en fråga vi har ställt oss genom hela arbetet och varit mycket medvetna om. Vi har studerat en specifik teori om flockbeteende, som menar att man alltid har större chans att överleva i en flock och att flocken som kollektiv kraft oftast har rätt. Baserat på det, kunde vi anta att detta är hur många vill bo. Det finns självklart inget facit, men responsen har varit massiv och framför allt positiv.

– Vår uppgift som arkitekter är alltid att tolka information och utgå ifrån ett program, därför har projektet en tydlig avsändare som är vår, det är inte enbart ett självgenererat hus.

Hur blev det en röd kub till slut?

– Vi utgick från två ikoniska svenska hustyper, den faluröda stugan och den modernistiska kuben, något vi med fog kunnat härleda oss till genom tolkning av materialet. Man kan väl säga att de är som mentala bilder av två hus där den faluröda stugan representerar tradition, hantverksmässighet och en historisk kontext, medan funkishuset kopplar till idén om folkhemsbygget, modernitet och framtidsoptimism. De är båda två välrepresenterade typologier i svenskt villabyggande.

Vad händer nu?

– Just nu ritar vi bygghandlingar för att det ska kunna byggas. Huset ligger uppe på Hemnet och där kan man anmäla sitt intresse. Så här långt har intresset varit enormt och det finns ett hundratal anmälningar. Typhustillverkaren Sköna Hus är kontrakterade att bygga och det första huset kommer att stå färdigt i maj nästa år.

Tham & Videgård lyfter fram det experimentella inslaget i projektet, men det finns också något mycket sympatiskt och solidariskt i ett hus baserat på önskemål från många, till ett pris de flesta anser rimligt. Några av husets karaktärsdrag, utöver en exceptionellt funktionell planlösning, är kök med dubbel takhöjd, en takterrass, stora glaspartier som ljusinsläpp, två badrum och en vacker vågformad fasad av faluröd träpanel.

Vad : Typhus Vem: Tham & Videgård Arkitekter Area: 120 kvadratmeter Pris: 2 770 000 kronor
Annonser:
Annonser