« tillbaka

Dixon hyllar brutalismen

Text: Johan Kellman Larsson

Enligt Nationalencyklopedin syftar ”eklektisk” till något som ”försöker förena idéer från olika håll”. Den självlärde brittiske industridesignern Tom Dixon har annekterat det aningen slitna adjektivet, och förvandlat det till något eget.

Hösten 2012 presenterade Dixon (som är kreativ chef på den egna byrån) en serie accessoarer, som finns utanför hans ordinarie möbler och lampor, under just namnet ”Eclectic”. Och nu har han inrett en ny restaurang – med samma namn – i Paris femtonde distrikt. Brasseriet kombinerar råa betongytor som ger en industriell känsla, med framträdande mässings, marmor- och läderdetaljer.

”Restaurangen är en hommage till 1970-talets brutalistiska arkitektur från det här området i Paris (Beaugrenelle center). Designen leker med färger, enkla och repeterande linjer samt en ren och tydlig

geometri. Upplevelsen av det varma, färgrika och behagliga i kombination med betongen samt inredningens unika design, gör restaurangen speciell. Även menyn är eklektisk”, skriver den brittiska inredningsbyrån på sin hemsida.

Låter, och ser ut som, ett lyckligt äktenskap mellan en brittisk excentriker och en chic fransk modell. Eklektiskt? Jo tack. Det dova, traditionella och sofistikerade anslaget leder även mina tankar osökt till Mad Men. Här, i den mjuka belysningen (missa inte ljuskronan med 124 metallampor), skulle Don Draper trivas över en ”Three Martini Lunch”. Helhetskänslan: storslagen, och samtidigt personlig. Utsikten över Seine genom panoramafönstren är inget minus.

Annonser:
Annonser