« tillbaka

Drömuppdrag på banken

Text: Johan Kellman Larsson

Banken är knappast ett rum i den urbana miljön som förknippas med modern inredningsestetik. Den generiska banklokalen är snarast en konform och uttryckslös plats.

Kort sagt ett utrymme där kunden uträttar ett i regel snabbt ärende medan de anställda borrar ner sina huvuden i drivor av kontorsmateriel. Banken bör väl – mot den här bakgrunden – vara varje inredningsarkitekts absoluta drömprojekt? I Eskilstuna fick scenografibyrån Coco Form i uppdrag att göra om inredningen i anrika Sparbanken Rekarne.

– Vi ville skapa en nytänkande inredning med kontrastrika och tidlösa material, som tillsammans med Sparbanken Rekarnes nya arbetssätt skulle göra märkbara avtryck i den annars så traditionella bankvärlden, säger Monika Holmqvist, projektledare på Coco Form.

Uppdraget var att skapa en miljö som var specialanpassad och formgiven för att passa ett nytänkande arbetssätt gällande flöden och kundbemötande. Ombyggnationen och den nya inredningen, förklarar Holmqvist, var ett experiment som utmanade det traditionella synsättet på hur en bank skall fungera och upplevas.

– Många delar skulle få plats på samma yta. Ett inbjudande men samtidigt avskalat kafé för väntande kunder, bekväma mötesplatser för privata kundmöten, stationära arbetsstationer, en entrédisk där alla kunder snabbt skulle kunna bemötas och slussas vidare, samt uttagsautomater. Lokalen skulle även kunna fungera vid representation och större kundmöten utanför kontorstid.

Sparbanken Rekarne hade som önskemål att miljön skulle andas framtid men samtidigt kännas tidlös.

– Vi tog fasta på bankens logotyp i dess originalutförande, vars grund utgjordes av borstad koppar. Materialet användes i väl utvalda detaljer, tillsammans med betsad, svart ask och högblanka vita ytor, säger Holmqvist.

Annonser:
Annonser