« tillbaka

Eko i tvistat ljudarkiv

Text: Cecilia Öfverholm

Associationerna åker rodel i installationen Ekko för att till slut hamna någonstans mellan Stockholm Waterfront och träbergochdalbanan på Liseberg. I miniatyr.

 

 

Ekko är nämligen bara tre meter hög och 20 meter på längden.

På håll ser den inte så märkvärdig ut, där den står ute i en hage i Hjallerup i norra Danmark. Men skuggspelet skvallrar om att det göms en mer intressant struktur innanför de vertikala ribborna.

En gångstig i betong gör det omöjligt att gå vilse. Risken skulle annars vara överhängande med tanke på att installationen Ekko, formgiven av tyska konstnären Thilo Frank, ringlar sig likt en orm runt och omges av träribbor i olika vinklar. Här kan det säkert snurra till hos den delen av befolkningen med extra känsligt balanssinne.

Mellan ribborna finns belysning, men under dagtid kastar de olika dimensionerade träribborna sina skuggor i gräset utan hjälp och bryter perspektiven på ett effektfullt sätt.

Installationen Ekko skulle kunna bjuda på en mer naturlig wow-effekt utan den tillgjorda ljudinspelningen. Thilo Frank spelar nämligen in allt tal och ljud av steg mellan besökarna i största hemlighet. Ljudet mixas i en dator och slängs sedan tillbaka in i den tvistade strukturen. På så sätt hör alla sina egna röster och steg.

– Installationen fungerar som ett ljudarkiv som samtidigt förstärker besökarens uppfattning av rymd och närvaro, ska konstnären ha förklarat.

Detta är ju lite roligt trots allt, men imponerar inte lika mycket som en äkta paraboleffekt av ljud. Det räcker att ta en simtur i Stockholms vackra bassäng på Centralbadet på Drottninggatan där de välvda bassängväggarna skapar en resonanslåda som slungar varje viskande hemlighet ut till alla badgäster vare sig de vill eller inte.

Annonser:
Annonser