« tillbaka

Ekovänligt och konstnärligt

Text: Mats Almegård
Foto: Iwan Baan

Sedan första spadtaget togs i augusti 2010 har förväntningarna varit stora på Los Angeles nya konstmuseum, The Broad, ritat av Diller Scofidio + Renfro i samarbete med Gensler.

Formmässigt har den lätta, nästan svävande byggnaden med sin uppåtsträvande nätstrukturerade fasad både en tyngd i uttrycket och en lätthet i utförandet. Materialen som använts för att skapa denna känsla är betong, stål, fiberglasförstärkt betong och fiberglasförstärkt gips.
När byggnaden invigdes i slutet av september kunde museets besökare också konstatera att The Broad inte bara är en spektakulär byggnad eller ett fantastiskt museum som kommer att innehålla över 2 000 konstverk, utan också att The Broad siktar på att vara en miljövänlig anläggning. Tanken är att motsvara LEED silvernivå.

Byggnaden har försetts med laddningsstationer för elbilar, med amerikanska mått är storleken på cykelparkeringen rejält tilltagen, takrännor leder ned till trädgårdar i gatunivå så att regnvattnet kommer till användning. Det högeffektiva VVS-systemet siktar också på att reducera vattenanvändningen med fyrtio procent. Dessutom ligger museet nära tunnelbanestationen på 2nd och Hope Street – vilket uppmuntrar besökarna att välja kollektivtrafiken.

Vad : Konstmuseum Var: Los Angeles, USA Vem: Diller Scofidio + Renfro i sam­arbete med Gensler
Annonser:
Annonser