« tillbaka

En förort med växtverk

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: John Håkansson

Fotografen och konstnären John Håkansson har inte bara lyckats framkalla många säregna bilder från Stockholms södra närförorter.

Han har också lyckats framkalla den där känslan av ”ahaa, nu ser jag” – fast det egentligen är så att det är just det som du inte gör. För ungefär på samma sätt som man inte ser skogen för träden, skyms arkitekturen av grenverket. John Håkansson kommer precis i detta nu ut med boken I närheten där den frodiga förorten har huvudrollen.

Vad var det som fick dig att börja fotografera just detta?
– Det började med att jag flyttade till Aspudden för snart femton år sedan. Jag hade tidigare bott på Kungsholmen, men det var en liten lägenhet och jag ville bo större, så jag valde att lämna innerstaden. För mig var förortsmiljön ny, jag fascinerades av hur påtaglig naturen är i förorten. Jag började helt enkelt se motiv omkring mig och bestämde mig för att det skulle bli ett nytt fotoprojekt.

Vad vill du säga med bilderna?
– Det vill jag inte riktigt svara på. Om jag skulle berätta det med ord skulle jag valt att skriva istället. Men jag kan säga så mycket att jag tycker fokus behöver vidgas från innerstaden.

Vilken reaktion brukar du få på dina bilder?
– Det är förstås olika. Någon har tyckt att vissa bilder är obehagliga. Andra känner igen platser och kan ha relation till dem. Senaste kommentaren var att det finns ett lugn i bilderna. Övervägande är positiva utan motivering...

Vad jobbar du med just nu?
– Just nu förbereder jag en utställning med bilder från boken som ska visas på ett galleri i Malmö som heter Molekyl. Jag ställer ut tillsammans med konstnären Camilla Carlsson (min sambo). Vi brukar arbeta tillsammans, vi har t ex arbetat med barns behov av kreativa utemiljöer. Vi har undersökt fenomenet bygglekplatser, som var stort i Sverige till dess säkerhetstänkande resulterade i att de nästan helt försvann, vi fick åka till Danmark och Tyskland. I somras fotograferade vi kojor på Åland, under en ateljévistelse på Eckerö Post och Tullhus, säger John Håkansson.

Boken visades i samband med utställningen Sidor på Centrum för fotografi.

Annonser:
Annonser