« tillbaka

En galen Norgehistoria 

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Robin Hayes

Det är oemotståndligt att inte få dra en klassisk Norgehistoria när Snøhettas lika oemotståndliga undervattensrestaurang drar tankarna till ett periskop, där man naturligtvis bara kan blicka ut mot havsbotten. Rum älskar’t.

De norska bröderna Stig och Gaute Ubostad bar på en galen idé. De ville ha en undervattensrestaurang. De ägde redan två hotell, Rosfjord Strandhotell och Lindesnes Havhotell, det sistnämnda placerat längst ut på den norska sydspetsen i Lindesnes. Här tänkte bröderna att de ville ha sin restaurang. Under vattnet. Det skulle bli Europas första undervattensrestaurang, och kanske också världens största. När de tänkt i några år, kontaktade de Snøhetta.

– Det fanns redan en idé och ett förslag när de kom till oss. De ville att vi skulle göra inredningen och frågade om vi också kunde ta en titt på förslaget i stort, säger Rune Grasdal, arkitekt på Snøhetta.

Snøhetta bjöd in till en workshop för att prata om projektet, och resultatet blev ett helt nytt förslag. Placeringen av restaurangen behövde flyttas ett stycke ifrån djuphavshamnen utanför hotellet och istället placeras på andra sidan viken, ungefär 250 meter från hotellet.
Området kring Lindesnes har en direkt kontakt till Skagerak vilket ger tuffa väderförhållanden med enorma naturkrafter, storm och regn och skyhöga vågor som kommer att skölja över restaurangens tak. Men de extrema förhållandena är också exotiska. Blir vädret för hårt, stänger restaurangen tillfälligt.

I mars öppnade Under och i dag kan 40 gäster få dinera drygt fem meter under ytan och njuta av mat hämtad bland annat från havet på andra sidan den 11 meter breda och 3,5 meter höga och kraftiga glasrutan. Här kommer man att kunna följa det som händer i havet under de olika säsongerna, och i olika väderförhållanden. Såklart är restaurangen, med den danska kocken Nicolai Ellitsgaard i spetsen, fullbokad resten av året.

Byggnaden är som ett kraftigt, och tillplattat rör gjort av betong som är en halvmeter tjock. Totalt är byggnaden en 34 meter lång monolit. Den sticker upp tre meter ovanför ytan, och dyker cirka fem meter under och är designad för att så småningom helt smälta in den marina miljön och fungera som en artificiell barriär. Taket är svagt kurvigt och konstruerat för att tåla starkt tryck. Hela konstruktionen byggdes på land, så som man bygger en båt, ungefär 20 meter från platsen där den i dag ligger. När den sänktes den ner i havet fylldes hela konstruktionen med vatten för att få den att sjunka. Sedan förankrades byggnaden i åtta fundament på botten där den hålls fast med 80 kraftiga bultar.

– Den lades på plats med hjälp av vajrar, bogserbåtar och en stor lyftkran. Den dagen var det helt stilla vilket var en förutsättning, säger Rune Grasdal.

I dag sticker restaurangen upp likt en strandad val mellan klipporna. Med tiden kommer betongen att smälta in än mer i naturen, allt eftersom materialet patineras. Rakt framifrån kontrasteras den nakna betongen av ett järnräcke och en metallspång som leder från land till entrén. Interiört gäller trä och textil.

– I entrén finns bara ett material som täcker golv, väggar och tak. I mellanetaget, där det ligger en bar, dominerar trä och textil med akustikplattor från Kvadrat. Kulören blir gradient djupare ju längre ner under ytan du kommer, säger Rune Grasdal.

På den nedersta våningen ligger själva restaurangen med ett spektakulärt panoramafönster ut mot havsbotten. Här skimrar ljuset i grönt och atmosfären är präglad av det faktum att man faktiskt är flera meter under vattenytan. Interiören är gjord av Snøhetta i samarbete med det lokala snickeriet Hamran. Ju närmare restaurangens kärna man kommer desto mer subtila blir materialen och finishen. Snøhetta och Hamran har tillsammans tagit fram matsalsstolen som är central i inredningen.

När restaurangen inte tar emot gäster används den som ett forskningsobservatorium för den marina miljön. Forskare från NIBIO, norska institutet för bioekonomisk forskning, ska studera hur vild fisk kan svara på ljudsignaler och också studera hur fiskarna beter sig under olika årstider. Kameror både utanför och inne i restaurangen dokumenterar vad som händer i havet hela tiden. Forskarna kommer även att försöka skapa optimala förhållanden på havsbotten så att fisk och skaldjur gärna vill vara i närheten av restaurangen.
En lika galen som trevlig idé.

 
Annonser:
Annonser