« tillbaka

En industriell hyllning

Text: Ellinor Thunberg
Foto: Peter Lander & John Sturrock

De lagrade gas i långt över hundra år. Idag omfamnar tre gjutjärnsskelett från några av King’s Cross ikoniska gasklockor istället 145 lyxlägenheter med alla tänkbara faciliteter. WilkinsonEyre bjuder på industriromantik när den är som bäst.

När King’s Cross pånyttfödds har det industriella arvet en given plats. I februari i år syntes åter en välbekant trio på Londons skyline – gasklocka nummer 10, 11 och 12 rymmer nu 145 lyxlägenheter innanför sina cirkulära ramverk av gjutjärn. De tre sammanlänkade gasklockorna lagrade gas åt ett av Londons största gasverk i drygt 130 år innan de monterades ner 2001. Att omvandla gasklockor till bostäder är inte självklart, eftersom marken ofta är förorenad, men här fanns en gyllene möjlighet. 

– I vårt fall låg de tre gasklockorna vid sträckningen för Channel Tunnel Rail Link. De var därför tvungna att monteras ner och byggas upp igen, vilket gav en möjlighet att renovera dem och sanera marken, säger Chris Wilkinson, ansvarig arkitekt, grundare och partner på WilkinsonEyre.

De är Grade II-listade, men behövde inte placeras på samma adress. Tidigare var de en del av Pancras Gasworks söder om Regent’s Canal, men nu finns de istället alldeles norr om kanalen. Ramverken, med sina 123 kolonner från 1867, har restaurerats varsamt av specialister på Shepley Engineers i Yorkshire.

Men vägen från den första tävlingsvinsten 2002 blev lång. Bygglovet dröjde till 2006 och ytterligare ett par år senare fick WilkinsonEyre möjlighet att utveckla detaljerna för kunden Argent. Uppdraget var då tydligt: Skapa lyxlägenheter för en urban målgrupp.

– Det gav oss en möjlighet att utveckla en idé om hur folk bor. Det handlar om att erbjuda en livsstil – något mer än bara en lägenhet. 

Chris beskriver ett hotelliknande upplägg där lägenheterna delar spa, gym och gemensamma ytor för både jobb och fest. Byggnaderna är cirkulära och följer formen på de gamla ramverken, men varierar i höjd som en referens till de gamla gasbehållarna som sjönk eller steg beroende på hur mycket gas de innehöll. De har alla ett atrium vardera och lägenheterna ligger placerade i ringen utanför. Där cirklarna möts finns en innergård och husen länkas ihop med broar på tre plan. Högst upp finns takträdgårdar. Lägenheternas storlek varierar från studios till ett, två och tre sovrum och takvåningar, men målgruppen är densamma: storstadsmänniskan som vill bo bekvämt.

– De jobbar hårt, kommer hem sent och kan slå på allting via sin iphone när de är på väg hem. Gymmet finns i huset, tillsammans med alla andra faciliteter, och en din mat kan tas emot under dagen och placeras i kylförråd tills du kommer hem. Det finns många bekvämligheter speciellt för folk med lite tid. 

Varje lägenhet är skuren ur den cirkulära formen likt en pajbit, med hallen längst in och sovrum och vardagsrum längst ut. Alla lägenheter har balkong och utanpå fasaden, av glas och stål, finns ett ytterskal av perforerad aluminium, som kan ge både skugga och avskildhet. Som mycket annat i lägenheterna kan de öppnas och stängas med en enkel knapptryckning.

– Jag ville skapa ett sätt att leva mitt i staden, i en historisk byggnad som ligger väldigt rätt i tiden. Allt är datoriserat, så när du lämnar lägenheten kan du bara trycka på en knapp för att stänga ner systemet, belysning och AC till exempel, och inte slösa energi.

Konstraster är en röd tråd genom projektet. Nytt smälter samman med gammalt och i  kontrast till den industriella utsidan finns en mjukare insida med stor detaljrikedom. Mässing är ett material som återkommer, bland annat som tunna linjer i det polerade golvet. 

– Det industriella kan lätt bli lite rått och inomhus behövdes det mer elegans. Så då kom jag på idén om urmakarens estetik. Den bygger på planlösningens form, som tre hopkopplade klockor. Kunden gillade idén och estetiken har en raffinerad kvalitet både när det gäller den cirkulära formen och hur vi använder material som rostfritt stål och mässing. Det har skapat ett narrativ för byggnaden.

King’s Cross har genomgått stor förändring de senaste åren och är planerat för att innehålla en mix av kontor, bostäder, butiker och restauranger. Chris gillar det – och projektet – så mycket att han faktiskt köpt en egen lägenhet i gasklockorna.

– Det är väldigt bekvämt. Jag har utsikt över kanalen och järnvägen, men det är trippelglasat så vi har ändå inga problem med buller. Att se de gamla pråmarna åka upp och ner är en intressant vy och på helgerna har folk picknick vid kanalen.

 
Annonser:
Annonser