« tillbaka

Kamera för fönsterblecket

Text: Johan Kellman Larsson

Det förödande kärnkraftshaveriet vid Fukushima 2011, som orsakades av ett kraftigt jordskalv med efterföljande tsunamivåg, skapade ett nyvunnet miljömedvetande hos många japaner. En av dem var chefen på den japanska designbyrån Superheadz, Hideki Omori.

Idén till en ny sorts kamera hade redan funnits i hans tankar under en tid – men nu ville han genast sätta tänderna i projektet. Sun & Clouds är världens första självförsörjande digitalkamera – utrustad med solpaneler.

– Jag ville skapa en vacker kamera som dessutom kunde ladda sig själv, bara genom att du lämnar den på ett soligt fönsterbleck. Det var viktigt för mig att ha både och, ett objekt som kunde vara ekovänligt och roligt på samma gång. I Japan har miljömedvetna prylar ofta en seriös ”look”, jag ville göra något annorlunda, säger Hideki Omori.

Kameran kan både ta stillbilder och filma. På ovansidan av kameran hittas solpanelerna som gör att den laddar sig själv. Molnig dag? Kameran kan förstås även laddas manuellt, exempelvis med hjälp av den medföljande USB-kabeln. Men även genom en handvev. Jo, du läste rätt, en handvev. Men varför överhuvudtaget skapa en digitalkamera idag – de flesta använder ju ändå bara kameran på sin smarta telefon?

– Målet var inte att tillverka en kamera som i första hand var praktisk. Jag ville göra motsatsen till en Swiss Army Knife. Ibland är det obekväma och inte multifunktionella exakt det som vi egentligen är i behov av, säger Hideki Omori.

Priset för en lite, lite bättre – och snyggare – värld? Cirka 1 300 kronor.

Annonser:
Annonser