« tillbaka

En katedral av skuggrörelser

Text: Anna Nordbeck
Foto: Wolfgang Volz © 2013 Christo

Just nu finns den största expansiva inomhusskulpturen någonsin att beskåda i museet Gasometer i tyska Oberhausen. Installationen är signerad Christo, som tidigare varit del av konstnärsduon Christo och Jean-Claude.

– Alla våra verk handlar om form, proportion, färg och relationen mellan mörkt och ljust. Det ska vara ett estetiskt nöje, förklarar han.

Big Air Package är hans största installation sedan Jean-Claude gick bort 2009. Den mäter hela 90 meter i höjd och 50 meter i diameter, har en volym på 177 000 kubikmeter och en totalvikt på 5,3 ton.

Luftslussar och två fläktar är installerade inuti och gör att ett konstant tryck av 27 pascal blir möjligt, vilket håller verket upprätt. I övrigt består skulpturen av ett semitransparent polyestertyg och 4 500 meter rep. De gigantiska proportionerna ger en mäktig upplevelse för den som står inuti i rummet: Christo själv beskriver det som att ”visuellt bada i ljus”. Inspirationen kommer från det gigantiska, industriella utrymmet i museet.

– Under 1960-talet gjorde vi tre utomhusskulpturer, men man kunde bara se dem utifrån. Med Big Air Package ville vi att man skulle kunna gå in i verket. Man kan se väldigt lite av det utifrån, utan det är inifrån det spännande händer: du upplever höjderna, som en katedral av skuggrörelser, säger han.

Initiativet till kollaborationen är Gasometer, som bjöd in Christo att ställa ut på museet efter ett samarbete som startade 1999 med en gemensam temporär installation. 2010 började Christo skissa på Big Air Package och fick då hjälp av en ingenjör för att förverkliga sina visioner. På frågan om han vill säga något med verket, ger han ett avfärdande svar.

– Visuell konst handlar bara om skönhet. När du lyssnar på Bach är det bara vackert, det säger inget. Det är samma sak här, man njuter av de extraordinära visuella elementen. Det handlar om skönhet och glädje. Sedan kan alla uppleva och tolka det på olika sätt, säger Christo.

Big Air Package kommer att visas till och med 30 december i år.

Annonser:
Annonser