« tillbaka

En katedral för norrsken

Text: Cecilia Öfverholm

Den norska kronprinsessan Mette-Marit åkte för ett par månader sedan hela vägen upp till Alta i Norge. Här, 50 mil norr om Polcirkeln, invigde hon Nordlyskatedralen.

Kyrkan vars torn påminner om en bandplåt som envist vägrar ge upp försöken att åter rulla ihop sig.

2001 fick Link Arkitektur (på den tiden Signatur arkitekter) möjlighet att delta i en arkitekttävling om att rita kyrkan i Alta. Tillsammans med Schmidt Hammer Lassen Architects vann de tävlingen.

Uppdraget från Altas kommun innehöll två framträdande önskemål: de ville ha ett nytt landmärke, och byggnaden skulle framhäva Altas roll som en plats där man kan observera norrsken.

I dag står Nordlyskatedralen som en solitär, en spiralformad skulptur, som vävt samman den omgivande naturen, lokal kultur och modern arkitektur. Den har blivit en symbol för norrskenet.

Kyrktornet når 47 meter, byggnaden är klädd i titan som reflekterar norrskenet under de långa mörka perioderna av den arktiska
vintern, och förstärker på det sättet upplevelsen av ljuset.

Men allt är inte dramatiskt i Nordlyskatedralen. Kliver man innanför porten kontrasteras exteriören med den lugna interiören. Väggarna är gjorda i råbetong, medan golv, paneler och loft är i trä för att understryka den nordiska kontexten.

I kyrkorummet sipprar dagsljuset in via höga, smala, oregelbundet placerade fönster. Ett takfönster lyser upp hela väggen bakom altaret och skapar en speciell stämning i rummet.

Katedralen har plats för 350 personer i kyrkorummet. Den har också utrustats med rum för administration, undervisning och utställningar.

Annonser:
Annonser