« tillbaka

En nyutgrävd domkyrkoskatt

Text: Matilda Stannow
Foto: Anders Bergön

Arkitektbolaget har skapat domkyrkans nya besökscentrum, en lokalproducerad arkitekturpärla.

En ny byggnad har tagit plats i Växjös centrum, lite i skymundan från pågående jättebygget World Trade Center, men minst lika betydelsefull och betydligt mer blygsam. Jag talar om domkyrkans nya besökscentrum, en med hjälp av Arkitektbolaget lokalproducerad arkitekturpärla.
Kontoret har ägnat sitt projekt stor omsorg från helhet till detaljer. Besöks­centrum består av en nybyggnad ihoplänkad med Karolinerhuset, Växjös äldsta hus från 1715, ursprungligen en gymnasieskola men sedan även stifts- och landsbibliotek. Projektets djärva grepp är att man bestämde sig för att gräva ner sig, för att på så sätt behålla den fria sikten mot Karolinerhuset och domkyrkan strax bakom. På köpet bildades en helt ny entréplats, ett stort och lugnt offentligt rum alldeles intill den trafikerade Storgatan. Den nedsänkta platsen har blivit meditativ och rofylld inte minst tack vare spegeldammen, sittvänliga trappor mot söder och sin trädgård med fruktträd och kryddor i stadens mitt.
Det nya församlingshemmet i stramt mörkt tegel, först tänkt som granit, med regelbunden enkel fönstersättning, framstår tydligt som ett nytillskott på platsen utan att bli en främmande fågel.

Det var viktigt att inte skymma Karolinerhuset och husets gjordes därför så smalt som möjligt, endast nio meter brett. Gammalt möter nytt och de pratar bra med varandra, förstärker utan att konkurera.
Det märks att Arkitektbolaget känner sin stad lika väl som sin egen ficka. De har under åren gjort många avtryck, inte minst genom infill, tillbyggnader och sin erfarenhet av att bygga i trä, bland annat bostäderna Limnologen. Vilken tur för Växjö att Arkitektbolaget fick sätta ner sitt småländska fotavtryck även här.

Kategori: Publikt/samlingsplats Projekt: Växjö domkyrkocentrum Adress: Gymnasiegränd, Växjö Arkitektkontor: Arkitektbolaget Kronoberg Landskap: Landskapsgruppen Beställare: Svenska Kyrkan Färdigställt: 2015
Annonser:
Annonser