« tillbaka

En soffa för arkitekturen

Text: Katarina Andersson

Möbelföretaget Massproductions är baserat i huvudstaden och drivs av Chris Martin och Magnus Elebäck. Från duons engelska hälft kommer Anyway Sofa System, som presenterades på Stockholm Furniture Fair tidigare i år.

Det är en sektionssoffa med maximerade kombinationsmöjligheter, avsedd att anpassa sig till det befintliga rummet.

- Jag ville göra något som skilde sig från de flesta andra sektionssoffor. Många av dem ser ganska tunga ut, med en horisontell sits, och jag ville erbjuda ett alternativ, säger Chris Martin.

Han berättar att han tidigt bestämde sig för att soffan skulle ha en vinklad sits, det vill säga, den är något högre framtill än baktill. En konstruktion som ökar komforten, en aspekt som varit av stor vikt. Den inbyggda fjädringen bidrar också till bekvämligheten.

- Samtidigt skulle möbeln se lätt ut, så mycket av arbetet bestod i att åstadkomma detta, och även låta sektionerna kunna gå runt hörn.

Soffsystemet Anyway kan således slingra sig in i och runt hörn, i vinklar om 30 eller 90 grader. Men då anpassning är ledordet – Chris Martin beskriver det som att den ska vara som ”ett blankt papper i den kreativa processen” - sträcker sig möjligheterna längre än så. Modulerna kan placeras ut var för sig eller i grupper. Sitthöjden finns i ett högre och ett lägre utförande, liksom ryggstödet. Ben görs i olika storlekar och material och soffan kan kompletteras med ett armstöd.

- Jag tänker på det som en väldigt allmän produkt, så det verkade vettigt att bygga in alla tänkbara möjligheter.

Anyway Sofa System är främst avsett för offentliga miljöer, exempelvis en hotellobby eller en receptionsdel.

- Anywaysoffan kompletterar inredning och rymd, på gränsen till att bli en del av arkitekturen den befinner sig i, sammanfattar Chris Martin.

Annonser:
Annonser