« tillbaka

Ett vinnande koncept

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Thomas Zaar

White konceptualiserar hem för idrott med start i Sollentuna

den som någon gång varit involverad i förenings­livet i någon sport har säkert också snubblat över problematiken med halltider för träningar. Alla ska ha den bästa tiden, den längsta tiden, och den bästa hallen. Därför låter ordet koncepthall som en svår ekvation. Men White Arkitekter antog utmaningen från Sollentuna kommun och kom nära en lösning.

– Sollentuna hade behov av sex stora idrottshallar, och för att det inte skulle bli för dyrt ville de att vi skulle utveckla en koncepthall, som skulle fungera som en plattform för utveckla de andra hallarna, säger Niklas Singstedt, ansvarig arkitekt på White.

Kommunen hade önskemål förstås, men mer på ett övergripande plan. Man ville framför allt att hallen skulle locka till idrott och att det skulle kännas kul att åka dit. Den första hallen skulle byggas i Rotebro, en del av Sollentuna som är lite sliten och där de flesta byggnaderna härstammar från 1960-talet.

– Vi blev tilldelade en gammal fotbollsplan, alldeles intill en skola i centrala Rotebro, säger Niklas. White gjorde en analys och kom fram till att byggnaden skulle bli öppen och publik, och att den skulle fungera som en ny mötesplats i området. Därför satsade man på att få in mycket dagsljus, skapa en inbjudande entré, ett kafé och platser där man kan samlas före och efter ett idrottspass. Arkitekterna ville också utvidga projektet till att även omfatta utomhusmiljön.

– Vi har satsat mycket på ytor för spontana aktiviteter. Det finns sitt- och hängmöbler som kan användas under rasterna från skolan. I söderläge vid den ena gaveln har vi gjort aktivitets- och rörelselandskap: man kan exempelvis spela boll mot väggen, parkoura, åka skateboard eller spela basket. Det har slagit väl ut och det är full fart utomhus i dag, säger Niklas.

White har samarbetat med flera olika idrottsföreningar, och den första hallen av sex kommer att bli hemmahall för innebandyn. Det är en ren träningshall, så här finns ingen läktare.

Solceller finns i både fasad och tak, och fönster är bland annat placerade i marknivå för att skapa en kommunikation mellan ute och inne.

Hallen har redan fått stor uppmärksamhet för sin enkelhet, kvalitet och sina genomtänkta ytor. Till exempel finns en lutande ramp som målats som löparbanor och där man kan värma upp före ett pass. Det finns också andra ytor där man kan samlas både utomhus och inomhus före eller efter träning. Många har redan kommit på studiebesök för att inspireras. För Whites del rullar projektet vidare och hall nummer två ska börja byggas i vår.

– Den andra hallen har andra förutsättningar. Den ska till exempel sättas ihop med en redan befintlig hall, där man kan passera mellan de olika hallarna via omklädningsrummen.

En hel del av koncepttänket tog White med sig från den första hallen.

– Det var dit vi ville komma. Vi har mycket vi kan ta med oss, men utvecklar och anpassar konceptet. I den nya hallen ska vi kanske inte jobba med fasadskivor som vi gjort på den första eftersom den ska anpassas till en gammal byggnad, säger Niklas.

Hallarna kommer att bli billigare att projektera för varje gång, men själva byggkostnaden är densamma och kommer att landa på ungefär 55 miljoner kronor per hall.

– I det här fallet är kommunen beredd att betala lite mer för att få kvalitet och funktion. När vi har sett resultatet av den första hallen vet vi att konceptet fungerar, och vad det kostar. Det är det man vill åt, säger Niklas.

Kategori: Idrottshal Projekt: Rotebrohallen Adress: Rotebro, Sollentuna Arkitektkontor: White Beställare: Sollentuna kommun Färdigställt: 2016 Foto: Thomas Zaar
Annonser:
Annonser