« tillbaka

Fina fisken 

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: S Citrone

Successivt har familjen Holmøy utvecklat sitt fiskeföretag. I dag är det en hel industri som just flyttat in skräddarsydda lokaler signerade Snøhetta.

Fiskeindustrin är Norges andra största industri. Ett av de företag som utvecklats i takt med industrin är Holmøy Maritime. På 1970-talet hade familjeföretaget en trålare som fiskade i de nordnorska vattnen. Till i dag har företaget vuxit med både flera trålare och fiskeodlingar i Nordnorge. I slutet av förra året flyttade huvudkontoret och en stor del av verksamheten in i nya lokaler i Sortland. Arkitektkontoret Snøhetta hade skapat en helhetslösning, placerad i ett fascinerande vilt landskap mitt emellan hav och berg där endast norrskenet lyser upp himlen under de mörkaste månaderna.

  • Uppdragsgivaren ville ha en anläggning som samlade alla aktiviteter på ett ställe. Kajen var viktig, och all logistik till och från båtarna, lossning inne i sorteringshallen i frysterminalen, som hade sina krav när det gällde hanteringen av fisken. De ville också ha kontor för administration, mötesrum, gästhus för de som jobbar på båtarna och för ditresta gäster, berättar arkitekten Bjørg Aabø på Snøhetta.

Det stod också klart under processen att en lagerbyggnad för utrustning behövdes, och kraven på logistik runt kajen var viktig. Här skulle fisken kunna hämtas för vidare resa ut i världen. Varje år producerar koncernen, med sina 280 anställda, 18 000 ton lax och 23 500 ton vitfisk.

  • Det var viktigt att skapa en helhetsplan som också tillät en framtida utveckling. De ville att anläggningen skulle finna sig tillrätta på den vackra platsen mitt i det jungfruliga landskapet. Det var också viktigt att ta hänsyn till ett hus som redan fanns på platsen och som hade en annan ägare, säger Bjørg Aabø.

Kustklimatet, saltvattnet och fukten är märkbara här uppe. Ljuset och midnattssolen har också spelat in i hur Snøhetta hanterat uppdraget. Platsen ligger något skyddad vid en fjord, men även hit når kraftiga oväder med hårda vindar.

Holmen Industrial Area, som den nya anläggningen heter, har sina 6 000 kvadratmeter fördelade på fyra enheter.

  • Varje enhet ingår i helheten där både exteriör och interiör följer samma tankegång och där materialitet och färger hör samman. Möjligheten att specialdesigna detaljer, ett genomgående grafiskt program och en konstnärlig bearbetning av viktiga markörer har gett anläggningen ett mervärde som bidrar till helhetsintrycket, säger Bjørg Aabø.

Materialen är funktionella. Aluminiumfasader och betonggolv har valts både för sin estetik men också för hållbarheten. Rött, orange, gult och grönt kontrasterar de lugna färgerna från havet, himlen och bergen. Stora fönster ger ett enormt ljusinsläpp under dagen, och bjuder också in den vackra utsikten mot havet. Mellan gästhuset och huvudkontoret finns i dag en liten park som kallas Lunden.

  • Det är sällan man ges chansen att forma så många funktioner till ett enhetligt arkitektoniskt uttryck. Vi är stolta över att anläggningen har fått sin egen distinkta karaktär både utomhus och inne, vilket också ger en ny mening till vad en industrianläggning kan vara, säger Bjørg Aabø.

En framgångsfaktor har varit det nära samarbetet med byggherren genom hela processen. När anläggningen stod färdig i slutet av förra året bjöds invånarna i Sortland in för en rundvisning.

  • Det var en strålande solskensdag och flera hundra gäster och nyfikna kom. För Sortlands kommun har anläggningen blivit en vägvisare för hur de närliggande tomterna kan utvecklas, säger Bjørg Aabø.
 
Annonser:
Annonser