« tillbaka

För att fira 100

Text: Cecilia Öfverholm

På den nordostliga kustremsan på Island kan man njuta av en härlig kopp kaffe mitt i en botanisk trädgård. För att fira staden Akureyris 150-åriga födelsedag, och 100 år av botanisk trädgård i staden, bestämde sig kommunledningen för att satsa på ett kafé i trädgården. Mitt i grönskan skulle byggnaden stå.

Uppdraget gick till den lokala arkitektbyrån Kollgáta. De skulle skapa en byggnad som fångade trädgårdens själ.

På platsen fanns redan två byggnader, varav den ena var en av de äldsta byggnaderna i Akureyri. I uppdraget låg att ta hänsyn till dessa, även om byggnaderna var små.

– Grunden för vår design var att skapa ett kafé som tydligt var ett testamente från den tid vi lever i, och samtidigt behålla atmosfären som de redan existerande byggnaderna skapat, säger arkitekten Logi Mar Einarsson och industridesignern Ingolfur Gudmundsson, som utgjorde designteamet på Kollgáta.

– Vi sökte inspiration i de gamla byggnadernas form, deras skala och färger och vi letade efter lokalt framtagna, och testade, material som också kunde representera idéerna om både hållbarhet och arv.

Materialen skulle även fungera för den precision som de moderna detaljerna krävde.

Det blev en balansakt där de moderna inslagen var tvungna att bli så utsökta och precisa att byggnaden fortfarande var ödmjuk, ärlig och i harmoni med omgivningen och de två äldre byggnaderna.

Besökarna skulle också få behålla sin kontakt med den botaniska trädgården när de tog sig en kopp kaffe. Därför gjorde man fönstren stora, och lät naturen bli en del av arkitekturen. På så vis släpps växterna och träden in i byggnaden och runt huset finns promenadstråk och picknickområden.

Annonser:
Annonser