« tillbaka

Framtidens vardagsrum

Text: Cecilia Öfverholm

Kommer vi i framtiden att ha våra egenodlade organ i kylskåpet just in case? Det kan vara fullt möjligt när bioprinting introduceras.

Men kanske att det inte känns helt okej ändå. Apropå kroppen presenterar Lucy McRae Prep Your Body for Space V.01. Det är ett träningssystem inspirerat av Nasa där kroppens blod­flöde pressas neråt när det inte finns någon gravitationskraft. Från början var detta tillägnat astronauter, men nu kan även lyxigare rymdturister förbereda sin kropp på vad som komma skall. Det här är bara två exempel som man kan grotta ner sig i under två månader på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern. Hemma i framtiden är en utställning baserad på forskning som curatorn Lisanne Fransen jobbat på i flera år och den handlar om hur design och produkter påverkar våra vardagsliv. Designer från hela världen spekulerar om hur det kan se ut i framtiden och hur våra rutiner kommer att ändras.
   

Utställningen är uppbyggd kring tre vardagsmiljöer där föremål och projekt blickar in i framtiden. Kanske att vi genererar egen el och har en extra bostad på en annan planet. Eller att vi äntligen kommer att gå tillbaka till en självförsörjande livsstil där matbutiken bara är en onödig lyx, och där vi tar hand om vår hälsa själva i större utsträckning. Redan nu fylls ju apotekens hyllor av självtester av glutenintolerans, vinterkräksjuka och överviktsanlag.
Leta dig fram till Kulturhuset, kliv in i framtidens vardagsrum och fundera över hur det kan se ut. Utställningen pågår mellan 18 september och 15 november. 30 designer från hela världen deltar.

Annonser:
Annonser