« tillbaka

Fyra sidor av Wingårdh

Text: Cecilia Öfverholm

Att kura bakom en snygg fasad hör varken samtid eller framtid till. I dag får husens yttre skal bära alltmer funktion, och Rum besökte en byggnad med fyra olika fasader. Begåvat – Gert Wingårdh håller med.

– Hej!

– Hej!

”Det kan ta upp till 45 sekunder att genomföra ett kortköp” meddelar p-automaten.

– Hej!

– Hej!

Långa sekunder. Många passerar. Alla hälsar.

– Du vet, jag har ju gått från D-kändis till C-kändis.

Gert Wingårdh skrattar lite. Han viskar något om att alla känner apan … Han är en hejare – på fasader, håller alltid sin egen uppe och har en genuin entusiasm inför snygga idéer.

– Det är skitkul, säger han och ser fram emot att om några dagar få uppleva nya Arkitekturskolans byggnad på KTH i verkligheten.

– Den är jag nyfiken på att se!

Gert får sin p-biljett, hejar vidare på några som nickar igenkännande och så står vi mitt på parkeringen och blickar upp mot en av hans senaste skapelser: News, huset med fyra olika fasader (därav namnet: North, East, West, South).

Är det ens möjligt att ha fyra fasader på samma hus? Och tillåtet?

Apropå fasader var husets första hyresgäst en plastikkirurgisk klinik. ”En av Göteborgs modernaste operationssalar”, avslöjar Gert.

News har precis fått utmärkelsen Årets Miljöbyggnad i Green Building Award efter att ha lyckats uppnå 14 av 15 Guldindikatorer i certifieringen. Det är Wingårdh arkitekters tredje byggnad i närheten av det gamla bomullsspinneriet som utgör stommen i Krokslätts fabriker i Mölndal i Göteborg. Planlösningsidén är hämtad från de klassiska bomullsspinnerierna från 1760-talet och framåt, och News mäter 21 x 90 meter, har två trapphus, sex våningar, och glasfasader i olika utföranden.

– Det här var ett spekulationsprojekt där man inte tyckte sig kunna bära den dubbla fasadkostnaden, säger Gert och berättar hur man ändå med kreativitet lyckades hitta lösningar för detta.

Det handlar om ekonomi och energiförbrukning. Dubbla glasfasader kan med olika tekniker sänka husets energiförbrukning avsevärt. Men en dubbel glasfasad kostar dubbelt så mycket att bygga och generellt kan man säga att en enkel fasad utgör ungefär två procent av en byggnads kostnad, en dubbel kostar således fyra. Ungefär.

Efter en tids funderande (”Jag tror det var byggaren som kom på det”) kläcktes idén om att flytta ut den yttre glasfasaden på den östra sidan och på så sätt bilda en inglasad balkong med ett funktionsmått på tre meter. Genast klirrade det till i kassan när utrymmet blev uthyrningsbart, och energimässigt snålt på samma gång. I dag utnyttjar News hyresgäster sin balkongdel fram till december, och återupptar ytan framåt våren igen.

Den södra sidan fick också sin ekonomi att landa när utrymmet mellan den inre och yttre fasaden kunde användas till ett kommersiellt växthus med mikroklimat. ”Här odlas bougainvillea”, sa Gert tidigare på dagen och visade en bild på dadlar.

Nu står vi som sagt på parkeringen framför News. Det regnar inte i dag. Det är tur, för
under soliga dagar visar huset upp sin allra läckraste sida. Den västra fasaden spelar en
organisk sonat när de solskyddande persiennerna är nerdragna och får tankarna att röra sig någonstans åt en bambuskog.

– Persiennerna går ner och ställer sig i en lämplig vinkel när solen kommer. Bladen är färgsatta i åtta kulörer och slumpmässigt sorterade. Det här halvläget är skönt när man arbetar vid datorer, så de är nere rätt mycket. Jag tycker att det är en rätt tuff fasad, säger han nöjt.

På den fjärde, sista och nordliga fasaden sitter vinklade fenor som skyddar från direkt solljus. Fasaden är gjord av trä, täckt med glas.

Det är svårt att inte halka in på arbetet med Statoils nya huvudkontor i Stavanger när man pratar fasader med Gert Wingårdh. Den rosa ägglika byggnaden i det norska oljemeckat tar så smått form på ritbordet just nu. Att den blivit rund och rosa är inte något lustigt experiment. Det är en uppvisning i geometri och varumärkesarbete i kombination med Maria Halls måleri, ljusmiljöer och norska regler för passivhus.

Vi börjar från början: Det handlade om att vinna en arkitekttävling i internationell konkurrens. 3 500 personer skulle kunna husera på huvudkontoret, och Anders Olausson, arkitekt på Wingårdhs och projekteringsledare, ger en lektion i geometri:

– Det första elementära är att en rund form alltid fångar in mer area med sin omkrets jämfört med en kvadrat eller rektangel.

Således var en rund form tidigt i tankarna.
Den skulle komma att bli äggformad, och dessutom veckad. Målet var ju att släppa in dagsljuset från norr, för att undvika att solens strålar värmde upp byggnaden så att kylaggregaten började arbeta och dra onödig energi. Att vecka den möjliggjorde fler norrvända fönster, och i dag är ungefär hälften av byggnaden glasad, och hälften täckt.

– Vi tänkte att vi kan bygga många våningar där situationen är bra, och färre där den är besvärlig. Det fanns ju ingenting som sa att vi behövde ha ett plant tak, säger Anders.

Takets lutning blev 30 grader, vilket är den optimala lutningen på våra breddgrader för solpaneler.

– Helt gratis fick vi en jätteyta att lägga solpaneler på! säger Anders.

Det är begåvat. Till på köpet kommer en hel del trevliga arkitektoniska lösningar: från norr ser huset helglasat ut, från söder ser det ganska lågt och slutet ut, huset har blivit ett riktmärke där man alltid vet åt vilket håll som är norr och passerar man på motorvägen till Stavanger kommer det att vara svårt att avgöra om fasaden verkligen står stilla eller om den sluter sig.

– Det känns som att huset andas, säger Gert.

Ännu är inte alla detaljer klara. Dels pågår ett arbete när det gäller detaljplanen, dels fortgår arbetet med detaljer kring utförandet. Men det står redan nu klart att husets geometri elegant löser balansen mellan solvärmelast och dagsljus utan att behöva dubbla fasadskikt eller rörliga delar. Det är kanske inte det förslaget som remissinstanser tveklöst säger ja till, men det är det mest överlägsna alternativet när det gäller ljusmiljö.

– Statoil sa lyckligtvis – det är härligt med
en sådan kund – att det inte finns någon tvekan om att vi ska välja det förslag som ger bäst ljusmiljö, säger Anders.

Runt, rektangulärt, rosa, platt, växthus, balkong eller ägg. Att kura bakom fasaden hör varken samtid eller framtid till. Men att göra något nytt och begåvat – det fortsätter Gert Wingårdh med.

– Om 20 år vill man ju inte bygga likadant som 2020!

Nej, just det! Hej, hej!

 
Annonser:
Annonser