« tillbaka

G som i Gemenskap

Text: Cecilia Öfverholm

Vallastaden i Linköping väcker uppmärksamhet i stadsutvecklingssammanhang. Ett av projekten är Omniplans hus på första parkett vid Smedstabäcken.

Vallastaden i Linköping kommer att bli något alldeles extra. Det är kommunens ambition. Samma ambition har arkitektontoret Okidoki, som vann detaljplanetävlingen för ett par år sedan. Det gäller även de arkitekter och bygg­herrar som är involverade i utformningen av detta stadsutvecklingsprojekt som får ses som ett av Sveriges mest spännande just nu.
    En av de mindre aktörerna är arkitektkontoret Omniplan som ritar och ska bygga ett fler­bostadshus precis invid promenadstråket utefter Smedstabäcken.
    Husets våningsplan tilldelas olika funktioner och riktar sig till olika målgrupper. Botten­planet är till stor del öppet. Under taket hänger förråden, därunder finns plats för cyklar, en liten tvättstuga och barnvagnar. På hörnet finns plats för till exempel en bar eller ett kafé att etablera sig. Utrymmet färdigställs när det är dags.
    På våning 1 finns en idé för ett kollektiv­boende, där de boende har egna större rum med tillhörande badrum och kylskåp, medan kök och vardagrum är gemensamt. 6 privata rum för vardera en eller två personer finns i den största lägenheten.  På de andra våningsplanen finns en uppsättning små och lite större lägenheter. I ett par av dem har sovrummen reducerats till kabiner för att hålla nere den totala arean men ändå ge plats för generösa gemensamma ytor.
    Högst upp i huset finns en takterrass, ett loft och en vinterträdgård som fungerar som ett växthus. Husets baksida omgärdar en inner­gård med externa trappor upp till de gemen­samma terrasserna.
    Arkitekturen är modern, med stora fönsterpartier och balkonger. Stommen är av limträ där bjälklagen hänger i balkarna för att skapa åtkomliga installationsutrymmen i golven.

Hållbarhetsambitionerna är högt ställda. I visionen är Omniplans hus den perfekta kombinationen av enskildhet och gemenskap. Husets konstruktion gör det möjligt att behålla våningsplanen öppna så att de kan skräddarsys efter de boendes behov.
– Vi kallar det för hållbarhet genom flexibilitet. Vår konstruktion tillåter radikalt olika planlösningar på olika våningsplan. Varken hiss, trapphus, schakt, bärande eller stabiliserande byggnadsdelar tillåts vara styrande. Badrum, kök, lägenhetsskiljande väggar, balkongdörrar, fönster – allt kan flyttas, säger arkitekten Staffan Schartner på Omniplan.
    Vilka som kommer att flytta in är än så länge oklart. Staffan är partner i Omni­plan, men också engagerad i Föreningen för byggemenskaper. En tanke har varit att projektet i Vallastaden skulle kunna bli en byggemenskap. I en sådan går intresserade bostadsköpare samman och investerar i huset som ska byggas. De kan vara med i processen från början och blir sin egen byggherre. I det här fallet skulle Omniplan fungera som byggprojektledare och vara behjälplig vid juridiska och arkitektoniska frågor.
    – Byggemenskaper ger en 10–20
procent lägre boende­kostnad, generellt sett, säger Staffan.
    Projektet i Vallastaden beräknas stå färdigt våren 2017 om allt går enligt plan.

Vad : Arkitektur Var: Vallastaden, Linköping Vem: Omniplan
Annonser:
Annonser