« tillbaka

Gemenskap och avskildhet 

Text: Mia Masnic

ARKITEKT: MOORE DESIGN  

Att skapa en arbetsplats som känns mer som en bostad än ett kontor var ambitionen för den franska design- och inredningsbyrån Moore Design. På L'apartment Moore, som de kallar sitt kontor, ska man kunna känna sig som hemma. Och med tanke på att företaget jobbar med just kontorsinredningar, var det ingen match att ta sig an den egna arbetsplatsen.
Kontoret är beläget i en klassisk haussmannbyggnad i Paris 2:a arrondisment, i en lokal som från början hade stora, öppna ytor, många skiljeväggar, innertak och dåligt med ljusflöde. Moore Design hade två månader på sig att renovera innan det var dags att flytta in. De tog bort heltäckningsmattorna, slipade de gamla trägolven och tog fram lägenhetens gamla ståldetaljer och träbjälkar. Kontoret kännetecknas idag av både öppna ytor – som ger möjlighet till möten och en känsla av gemenskap – men även en rad mötesrum med olika teman. Några exempel är The Laboratory, inrett lite som ett forskningslabb och The Jungle Room, där man kan andas ut i sällskap av gröna växter.

– Växtlighet har visats främja kreativiteten, så vi har varit noga med att inkludera växter genomgående i kontoret. Vi började med att ha plastväxter och märkte att de anställda verkligen uppskattade det, så då inredde vi med allt mer grönska, berättar Lucrèce Beguinot på Moore Design. 

Några av de populäraste sittplatserna på kontoret är vid ett stort bord, med ett träd i mitten och en integrerad soffra i ena änden av bordet. Som det mesta i inredningen är den formgiven av Moore Design och har blivit en av företagets bästsäljare.
Inredningen består även av olika poddar där man kan sitta mer avskilt, till exempel för mindre möten eller telefonsamtal. Chalet är ett litet mötesrum för två personer, där man känner sig som i en kokong, och Framery har inramade sittplatser för en eller två personer.

Kontorslandskapet har inga fasta platser utan det är först till kvarn-principen som gäller. Allt är uppbyggt för att fjämja både gemenskap och spontana möten men också väcka kreativiteten till liv.
Där spelar även färg en stor roll, förklarar Lucrèce Beguinot.

– Gult är en bra färg för kreativitet, så vi har bland annat mötesrum som går i gula toner för att främja samarbete och utbyte av idéer. Rummet med gröna växter går helt i grönt, med gröna golv och gröna textilier. Det är avsett för avkoppling. Vi har även ett lila mötesrum, då lila sägs stimulera nya idéer. I köket har vi blåa och grå nyanser för en lugnande effekt.
Kontoret fungerar även som ett showroom. Här kan kunderna få en bra inblick i hur kontorsmöblerna fungerar på en verklig arbetsplats. Moore Design har på bara några år vuxit från 5 till 25 anställda och vet hur man ska skapa arbetsplatser där människor kan trivas.
 

– Idag pratar många om växtlighet, ergonomi och sånt, men det finns mycket saker man behöver ha i åtanke för att skapa en optimal arbetsplats. Ett pingpongbord löser inte alla problem. Vi jobbar med människor som kommer från olika bakgrund och olika generationer, vilket ger oss en bra möjlighet att se vad som fungerar eller inte. Här har vi utrymme för att vara flexibla och testa nya saker.

Annonser:
Annonser