« tillbaka

Gjord av luft

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Javier Callejas Sevilla © Alberto Campo Baeza

Ingen kan föreställa sig vad som finns bakom de sandfärgade, släta murarna i den spanska staden Zamora. De som får tillträde får behålla småstenen i byxfickan.

Det moderna glashuset är placerat likt ett skört smycke innanför sandstensmurarna. Det är den spanske arkitekten Alberto Campo Baeza som signerat ett kontorskomplex med väggar helt gjorda av glas.
    I den gamla staden trängs historiska byggnader och det var centralt att en ny byggnad inte skulle få dominera stadsmiljön, i alla fall inte på höjden. Alberto Campo Baeza tog därför samma sandsten som stadens gamla hus byggts av och lät murarna bli exakt lika höga som den intilliggande romerska katedralen som stått på platsen i 850 år. Dessutom har de nya murarna fått följa formen av platsens tidigare klosterträdgård.
    En äkta hortus conclusus (inhägnad trädgård, reds anm.), menar arkitekterna.
    – Egentligen var det hela väldigt enkelt. Funktionen var enkel. Det mest komplicerade var att förstå miljön och att bygga ett nytt hus precis framför den gamla katedralen, säger Alberto Campo Baeza.
    Projektet omgavs av en mängd regleringar i syfte att skydda just den känsliga miljön och katedralen. Det tog nästan åtta år från vunnet uppdrag till att byggnaden faktiskt stod på plats.
    Vid en första anblick får man en känsla av att glasbyggnaden helt följer muren, men den har fått oväntade vinklar både på den västra och östra flanken där två, nästan hemliga innergårdar har bildats. Här har några träd, doftande växter och blommor planterats.
    Det minimalistiska huset ser så lätt ut att det nästan tycks sväva.
    – Det är som om väggarna helt är gjorda av luft, säger Alberto i ett uttalande.
    Nästan sömlöst markerar glaset gränsen mellan ute och inne. Byggnaden har två våningar och de omgivande glasväggarna är gjorda i två lager. Effekten blir att de tunna, genomskinliga väggarna upplevs som solida.

Fasaden är aktiv och reglerar klimatet. Den behåller värmen på vintern genom att skapa en växthuseffekt, samtidigt som den ventilerar ut värmen under den varmare delen av året och håller innertemperaturen sval. Eller som arkitekterna själva uttrycker det: ”Det är en låda av sten som är öppen mot himlen. Den innehåller en låda av kristall som den skyddar och tempererar, omgiven av en vacker trädgård.”
    – Det mest utmanande har varit att driva igenom vår radikala lösning hela vägen till slutet, säger Alberto.
    Mycket arbete har lagts ner på murens kvalitet och dimension. Målet har varit att muren, gjord av stora och tjocka stenblock, ska uppfattas som lika stark och solid som katedralen. I hörnet som vetter mot katedralen står en gigantisk sten som mäter 250 x 150 x 50 med en inskription som säger att ”denna sten är från 2012”.
    Som kontrast till den massiva muren, gjordes glashuset så tunt och transparent som möjligt,
men med en hög faktor av teknik i själva konstruktionen. Även här finns en inskription: ”Detta glas placerades här 2012.” Varje glasblock mäter 600 x 300 x 1,2 och är ihopsatta med i stort sett bara silikon.
    – Jag är mycket nöjd för resultatet är inte bara fantastiskt utan det är också väldigt lätt att förstå och att konstruera. Skönheten ligger i byggnadens kapacitet, och det perfekt utförda arbetet, det vackra uttrycket och att det faktum att byggnaden är väldigt logisk. Det betydde särskilt mycket att jag fick ta emot the Arnold Brunner Award 2013, och också fick frågan från James Polshek, Richard Meier och Kevin Roche hur jag gjorde glasboxen utan att använda metall, säger Alberto.
    I dag har kommunstyrelsen för regionen 
Kastilien och León flyttat in.
    Projektet genomfördes i samarbete mellan arkitekterna Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán och Francisco Blanco Velasco.

Vad : Kontor Var: Calle Obispo Manso, Zamora, Spanien Ansvarig arkitekt: Alberto Campo Baeza Area: 12 100 kvadratmeter Färdigställt: 2012
Annonser:
Annonser