« tillbaka

Glas med stentryck

Text: Hege Hellström
Foto: Stefan Müller

En fasad av jättelika stenblock. Det är vad det nya biblioteket i Essen ser ut att ha. Men egentligen handlar det om fotografier på glas i en genomtänkt byggnad som nyligen blivit klar.

Max Dudler, schweizisk arkitekt, tog hjälp av fotografen Stefan Müller för att skapa en fasad till biblioteket vid Folkwang University of the Arts i tyska Essen. Varje glasruta i fasaden visar en närbild av ett stenbrott – i storformat. Stenblocken avbildas i verklig storlek. Fotografierna, med tolv olika motiv som fogats samman fästes på glaset. Resultatet blir en illusion av att fasaden är tillverkad av stenen som syns på bilderna. Samtidigt skapas en spänning mellan bilderna av ojämn sten och glasets släta yta. Genomskinligheten bryter lekfullt gränserna både utifrån och in, och vice versa. Man kan se silhuetterna av människor bakom fasaden, och på kvällen lyser insidan upp borggården utomhus.

Det Max Dudler ville skapa var ”ett monolitiskt skyltfönster”. Det yttre skalet skyddar det värdefulla som finns därinne.

I byggnadens mitt finns ett läsrum, och runt det finns funktionella ytor. Bokhyllorna är arrangerade i ordning kring läsrummet, vilket ger struktur till byggnaden i sin helhet. Betongpelarna i byggnaden är ritade för att passa bokhyllornas placering och dimensioner. Pelarna är klädda i körsbärsträ, vilket går igen i hyllorna i läsrummet. Vissa pelare används för ett ”osynligt” air condition-system. Ventilationstrummorna kanaliseras genom de förstärkta betonggolven vilket gör att byggnadsmaterialets kapacitet som värmesänkare används på ett bra sätt. Det här dubblas med en värmeväxlare, vilket ger bra energieffektivitet.

Huvudentrén vetter mot en borggård, nås via trappor utomhus och är designad för att passa de andra entréerna som nås härifrån. På markplan ligger utlåningsdiskar, mediastationer, administration och kapprum medan första våningen är hem för läsrummet. Arkiven ryms i källaren.

Annonser:
Annonser