« tillbaka

Gott humör med kul kulör

Formgivaren Éléonore Delisse fascineras av färgat ljus och dess effekt på kroppen. Studier av hur den mänskliga hjärnan tolkar färger resulterade i armaturen Day & Night.

En genialisk och dessutom estetiskt tilltalande hjälp mot vinterdeppen kommer från formgivaren Éléonore Delisse. Hennes lampa Day & Night Light håller sinnessvängningar i schack under vinterns långa månader. Med hjälp av olika våglängder av ljus skapar lampan olika färger under dagen. Färgerna hjälper kroppen att reglera dygnsrytmen.

– Jag har alltid fascinerats över färgat ljus och de visuella effekterna av färg, både i konst- och ljusinstallationer.
Jag ville skapa en kraftfull effekt, men samtidigt något som var bra för människan. Därför började jag studera hur hjärnan tar emot och tolkar färger, säger Éléonore.

Hon hämtade sin inspiration från arkitekturen och skapade en avskalad form, lätt att förstå utan några onödiga detaljer.

– Huvudsaken var att effekten skulle vara mer framträdande än själva objektet men samtidigt ville jag att objektet skulle vara skulpturalt när det inte användes.

I sina efterforskningar blev det uppenbart hur färger påverkar våra energinivåer och vårt humör. Samtidigt visade det sig att all forskning kring årstidsdepressioner (SAD) koncentrerade sig kring ljusstyrkan.

– Jag blev intresserad av att hitta lösningar utifrån ett annat perspektiv, att påverka hjärnan genom att ha en konstant färgrytm under dygnet, säger formgivaren.

På morgonen, med start klockan 6, ger Day & Night Light ett blått sken. Det signalerar till hjärnan att dagen börjar och solen går upp. Melatoninnivån i kroppen sjunker. På kvällen, klockan 18, är ljuset gulaktigt, och går sedan åt rött för att avslutas med en intensiv röd färg klockan 24. För att skapa de olika färgerna är en led-lampa insänkt i lampans träfot. Den lyser genom en roterande glasskiva som är dikroisk och visar olika färger i skiftande ljusförhållanden.

– Att använda lampan är precis som att vakna upp till en solig dag – varje morgon. Och det gör mig lycklig.

Vad : Belysning Vem: Éléonore Delisse Text: Cecilia Öfverholm
Annonser:
Annonser