« tillbaka

Gud och Arkitekten hand i hand

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Adam Mørk

Gud var på gott humör när han skapade fjorden, bergen, havet och oljan – det som byggt Stavangers framgångssaga och som Aart Architects tagit så väl vara på. 

Predikstolen. Det hörs ju på namnet. Det måste vara här som norrmännen tillbad gudarna som skapade oljans förlovade land. Eller så var det naturresurserna som bokstavligen flödade över. Det ena eller andra, den lilla staden Stavanger har fått både och.

Till turistmagneten Predikstolen vallfärdar människor från hela världen för att stå, sitta, eller allra helst, ligga på den flata bergsavsatsen med den kittlande utsikten.

Till Stavanger kommer också människor från hela världen för att arbeta inom den än så länge mycket lukrativa oljeindustrin. Därför expanderar den lilla staden, som numera omnämns The Capital of Oil. Det låter så exotiskt – och dyrt. Och det är det också. Förutom rikligt med olja är staden känd för sina många trähus. Nu har den begåvats med ytterligare några. Utefter vattenlinjen vid hamnen byggs just nu bostadskomplexet The Waterfront, eller Vannkanten, som det kallas på norska. Det är 19 500 kvadratmeter bostadshus av den mer luxuösa sorten, och med ett modernt snitt. Norrmännen visar än en gång på fingertoppskänsla när det gäller att tillföra ny arkitektur utan att tappa bort sig på vägen. Just detta projekt är dock signerat danska arkitektbyrån Aart Architects, som i sin portfolio har många byggnader i massivt trä. De vann uppdraget i hård konkurrens – intresset var stort att få rita bostäder på en attraktiv sjötomt i oljans mecka.

Nu är den första etappen av Vannkanten klar, och slutsåld. Kvadratmeterpriset ligger på 70 000 norska kronor.

Det går bra i Stavanger.

Centrala staden präglas av sin gamla trähusbebyggelse från 1700- och 1800-talen. Därför var det självklart att det nya området också skulle kläs i trä och valet föll på lokal furu, miljömärkt och värmebehandlad av Moelven.

– Samma värmeteknik använde vikingarna när de byggde sina hus. När de skulle sätta pålarna i marken hettade de upp materialet för att stänga porerna, berättar Torben Skovbjerg Larsen, arkitekt, vd och partner på Aart Architects.

De ursprungliga takterna sitter i.

Vannkanten som ligger lågt alldeles vid vattnet skulle också förhålla sig till landskapet runt omkring. Från den gamla stadskärnan blickar man ut över det nya komplexet, vars tak blev lika viktigt som fasaden.

– Vi har klätt både fasad och tak i trä. Takens form är integrerad i designen, och byggnaderna för tankarna till bergen runt omkring, säger Torben.

Lite kantigt och brant, precis som Stavangers omgivningar där Lysefjorden möter upp bergen efter en fallhöjd på 1 000 meter på sina ställen. Eftertanken bakom Vannkantens form träder fram, och i utblicken från staden är de nya husens tak rena och befriade från teknisk utrustning, som till exempel ventilationsanläggningar. Husen har formats och placerats optimalt med tanke på Stavangers hårda väder och vind, men också med tanke på utsikten och ljuset.

– Alla lägenheter är placerade så att de har både morgon- och kvällsljus. Alla är unika, det finns inte en enda lägenhet som är den andra lik, säger Torben.

Men det var inget lätt projekt, det erkänner Torben. 128 lägenheter från 44 till 225 kvadratmeter, skulle alla få en unik touch.

– Vi har försökt att uppnå en intressant och diversifierad arkitektur, säger han.

Våningarna på nedre botten är i ett plan, medan de på övre våningsplan är etagevåningar med en slående utsikt över havet. Här finns många små torg och ett stort gemensamt utrymme som är hela komplexets hjärta.

Ambitionen med många olika vinklar, fasader som inte är vertikala, alla lägenheters egna uttryck och det faktum att vattnet ligger så nära har varit stora utmaningar för arkitekterna.

– Men det har varit värt varje ansträngning, lovar Torben.

Inte helt förvånande har Vannkanten, som är ett av Europas största bostadsprojekt i trä (även om det inte är trä till 100 procent), uppmärksammats internationellt. World Architecture News utsåg nyligen projektet till The Best Residential Development 2014 i konkurrens med 56 andra förslag från hela världen.

Stavanger behöver nya bostäder. Staden växer som sagt så det knakar. Vannkanten har visat sig vara en god affär, även om Torben pratar i mer generella termer. Den första etappen sålde slut snabbt, eller ”blown away” som Torben säger.
Nu pågår fas två och tre, samtidigt som man bygger promenadstråk, trädgårdar, små kaféer och butiker.

God design kan visa sig vara en bra affär. Det kostar lite mer, men det ger också något tillbaka. Design blir säljbart, säger han och drar en sista citatvänlig mening som också stämmer så bra med Stavanger: ”Ingen vill bo där det inte finns en identitet.”

Förutom oljan och trähusen är identitet något som Stavanger är bra på. Vannkanten gör inte staden mindre attraktiv.

Vad : Flerbostadshus Var: Stavanger, Norge Vem: AART Architects och Kraftværk
 
Annonser:
Annonser