« tillbaka

Gudomligt 

Text: Mia Masnic

GREGORY NIJS

Ett gammal kapell omvandlades till en modern arbetsplats när arkitektkontoret Klaarchitectuur tog sig an den förfallna byggnaden från 1600-talet. Huset i Sint-Truiden i Belgien hade länge stått orört och börjat förfalla, och en av visionerna bakom omvandlingen var att öppna upp det för allmänheten. Byggnaden uppfördes först som en ladugård och gjordes om till kapell 1872.
En omfattande renovering krävdes för att skapa en plats som skulle kunna hysa ett kontor men också ta emot allmänheten i olika sammanhang. Taket fick bytas ut helt, men arkitekterna var samtidigt måna om att interiören skulle förbli så orörd som möjligt. De flagnande väggarna bevarades – dess bruna, rosa och pastellblåa nyanser varvas med gammalt tegel.

– Jag blev förälskad i kapellets charmiga atmosfär för länge sedan. Och eftersom det är en kulturskyddad byggnad var det avgörande att den historiska känslan bevarades, berättar den ansvarige arkitekten Gregory Nijs.

Istället byggdes en ny och helt fristående struktur, bestående av fyra vita ”lådor” staplade på varandra. Man ville skapa en form som helt bröt mot den gamla arkitekturen. I de vita lådorna sker idag Klaarchitectures dagliga verksamhet. Arkitekterna utnyttjade byggnadens fantastiska takhöjd, och den högsta av lådorna sticker ut genom kapellets tak.

– Det var det mest optimala sättet att utnyttja utrymmet på, förklarar Gregory Nijs.
Samtidigt fick de möjlighet att skapa en multifunktionell lokal som på ett smidigt sätt kan användas för en rad olika aktiviteter och event.

– På det här viset kan byggnaden, som förr i tiden haft en mängd olika funktioner och spelat en viktig roll i människors liv, upplivas igen och vara till nytta för samhället.
I vissa delar av kapellet la man ekparkett för att tillföra mer värme – i andra delar bevarades det gamla stengolvet. Runda pendelarmaturer smälter fint in i den ståtliga miljön. Arkitekterna tillförde även metalliska färger för att skapa en koppling till kristen ikonografi. Ett exempel är den guldfärgade köksön, som står likt en altare under kapellets blå kupol. Den är tillverkad i MDF och sprayad med mässingsfärg. Bakom den byggdes en korsformad hylla där kaffeapparaten och köksmaskinerna står.
Verksamhetens olika avdelningar huserar i var sin ”låda”, där den högsta är belägen direkt under de synliga takbjälkarna. Mötesrum och informella arbetsrum sammankopplas med robusta svarta trappor i stål.

– Genom att sprida ut de olika avdelarna över flera våningar skapas en mer dynamisk arbetsplats, menar Gregory Nijs.

Sett utifrån är endast den vita strukturen och de svarta ståltrapporna synlig. Här arbetar man i en inspirerande miljö med en nästintill andlig atmosfär som främjar kreativiteten. Samtiden möter det förflutna och här skapas samtidigt idéer för framtiden. Byggnaden fick behålla sin forna storhet där man hedrat de slitna väggarna så pass att man lät dem förbli exakt som de var. Tack vare kapellets generösa ytor och innovativa lösningar lyckades man skapa ett modernt kontor och samtidigt fullkomligt hedra byggnadens långa och brokiga historia.  

Annonser:
Annonser