« tillbaka

Gyllene topografi

Text: Emma Ångström
Foto: Judith Bormand, Vincent Baur, Vincent Ferrané

En vunnen tävling ligger till grund för det gyllene draperade kulturcentret utanför Paris. På en plats där topografin spelat en avgörande roll.

En U-formad plan, elegant draperad över tomten för att möta nivåskillnaderna, rymmer ett kulturcentrum, mediabibliotek och en musik- och dansskola i Saint-Germain-lès-Arpajon i Frankrike. Arkitekt för denna byggnad vars arkitektur är helt anpassad till tomtens topografi är Parisbaserade Ateliers O-S architectes.

Tomten i den parisiska förorten är smal och kuperad, med utsikt över den gröna dalen vid floden Orge och Parc de Chanteloup. De två landskapen sammankopplas av en sluttning och byggnadsvolymen öppnar upp sig mot omgivningen. Visionen för projektet var att byggnaden skulle se ut att växa ur jorden och uppfattas som ett med landskapet.

Genom byggnaden löper en trappa som skär igenom de två långa volymerna – som en spricka i ett berg – med en passage under en överhängd glasstruktur. Den exteriöra passagen genom huskroppen leder in ljus i byggnadens hjärta och sammankopplar torgets högre och lägre nivå.
Revan som går genom byggnaden var arkitekternas huvudfokus i projektet och idén var att skapa ett generöst publikt stråk.

– Generellt försöker vi alltid gå ett steg längre än programmet som vi tilldelats för uppdraget. Byggnadens exteriöra passage som sammanbinder olika publika rum är en stor tillgång för staden och landskapet. Tidigare erfarenheter har lärt oss att definiera våra önskemål tidigt i processen och arbeta hårt ända till slutskedet för att genomföra dem. Mycket tid går åt till att få saker som vi vill, säger Guillaume Colboc på Ateliers O-S architectes.

Byggnaden är omgiven av en skola och en kyrkogård, och en buffertzon har skapats mot kyrkogården samtidigt som en ny väg anlagts mot skolan. Arkitekterna var dessutom måna om att hålla kulturcentrumet diskret för att respektera kyrkogården. Och för att inte störa vyn över landskapet från omkringliggande byggnader har man planterat växter på taket.

Det omfattande programmet med auditorium, lobby, administration, kontor, dansstudior och mediabibliotek var en utmaning för arkitekterna. Biblioteket är placerat högst upp vid det publika torget, och musik- och dansskolan längst ner för att skapa en mer privat sfär.

– Funktionerna har organiserats i en loop som skapar en programmatisk promenad genom byggnadens två nivåer, säger Guillaume.

Fasaden består huvudsakligen av glaspartier och gyllene aluminium vars varierade täthet skapar olika transparens för att dölja serviceutrymmen eller skapa utblickar. Den gyllene aluminiumfasaden var en del av konceptet redan i projektets första skede och fasadens detaljer studerades tidigt i processen. Fasaden, som är infogad i en strikt ram, skapar rytm genom hela projektet och solavskärmare kontrollerar dagsljusintaget. Interiören går i vitt med inslag av senapsgult och ren betong.

– Betong är ett grovt material och metallfasaden är skir och ljus. Det var den kontrasten vi ville åstadkomma, säger Guillaume.

Ateliers O-S architectes drivs av Vincent Baur, Guillaume Colboc and Gaël Le Nouëne. O-S i namnet refererar till ett antal betydelser, där syftningen till Open Source och Operating System är den främsta. Kontoret vill verka för öppenhet där dialog och egna uttryck är bärande idéer. O-S syftar också på latinska os, vävnad som formar skelettet och ger strukturellt stöd för kroppen.

– Vi inspireras av många olika arkitekter och konstnärer, till exempel Geert Goiris och Olafur Eliasson. I början av ett uppdrag gör vi omfattande konstnärlig och arkitektonisk research. Vi är särskilt intresserade av hur och med vem konstnären arbetar, och uppskattar tvärvetenskapliga idéer, säger Guillaume.

Arkitektkontoret anser att alla projekt är ett uttryck av lyhördhet för platsens kontext och strävar efter att skapa arkitektur som ger besökaren en ny upplevelse och väcker känslor. Kontoret lägger stor vikt vid att varje projekt anpassas till sammanhang och funktion, med material i fokus.

Uppdraget för STG fick kontoret efter vinst i en arkitekturtävling 2011.

– Det här projektet är ett viktigt steg i vår verksamhet, säger Guillaume. Jag tror att juryn uppskattade byggnadens relation till platsen och programmets organisation överlag.

Vad : Kulturcenter Var: Saint-Germain-lès-Arpajon, Frankrike Vem: Ateliers O-S architectes Area: 2 200 kvadratmeter Färdigställt: 2015
 
Annonser:
Annonser