« tillbaka

Håll igång i Hongkong

Text: Lisa Marie Mannfolk
Foto: Robert Holden

Hur tänker du dig ett kulturhus? Skramligt och gör-det-självigt med glada primärfärger och ”inspirande” collage; måhända en hippie som slokar i ett hörn? En zen-liknande tom vit låda med utrymme för djupa tankar och svarta polotröjor? Eller funderar du kanske som Ilse Crawfords kontor Studio Ilse och planerar för något som allra mest påminner om ett hotell i lyxklassen? På Duddell’s i HongKong riskerar besökaren knappast att klampa i klaveret och få klister på klacken. Största faran här är nog snarare att konsten blir utkonkurrerad av den utsökta inredningen.

 

Grundarnas tanke är att ”skapa en social och kulturell destination för människor med ett aktivt intresse för konst” och har enligt Ilse Crawford varit synnerligen förtjusande klienter. I korta ordalag är bygget en klubb där konstälskare både ska kunna njuta av bedårande miljöer, intressant konst, fascinerande diskussioner och smaskiga dimsum.

- Vi har jobbat med Alan Lo tidigare i ett bostadsprojekt på 226 Hollywood Road i Hong-Kong. Alan och Yenn är fantastiska klienter, de förstår vår designfilosofi som går ut på att skapa platser som uppgraderar vardagen. Alan vände sig till oss med idén om att skapa en mötesplats för konstvärlden. Konceptet för Duddell’s växte därifrån, berättar hon.

Studio Ilses fans kommer inte att bli vare sig förvånande eller besvikna. Kontoret håller en konsekvent linje som förfinats genom åren. Svenskar är nog bekanta med Matsalen på Grand Hôtel och hotellet Ett Hem som båda blivit välförtjänt omskrivna. I det här fallet ville Studion Ilse undvika de vita väggar som så många förknippar med konst och i stället arbeta med silverfärgad travertin och cement, vilka ger en ”kraftfull bakgrund” till verken och fungerar bra både med och utan möbler.

– Som kontor närmar vi oss alla projekt på samma sätt. Vi använder design som ett språk, ett verktyg, för att skapa en plats som passar in i en kontext, passar människorna som ska använda den och passar drömmen ur vilken den är född. När jag föreläser som chef för Department of Man and Well-Being vid Design Academy Eindhoven anstränger jag mig för att framhålla att design är ett sätt att förhålla sig som förbättrar människors liv, säger Ilse Crawford.

Det låter onekligen sympatiskt. Och just det trevliga i kombination med det visuellt tilltalande är kontorets styrka. Det är lätt att känna sig bekväm i miljöerna de skapar oavsett om det är en hotellinredning, ett privathem eller en butik. På frågan om vad hon är mest nöjd med i Duddell’s inredning svarar Ilse Craword att det är just sättet på vilket folk gör sig hemmastadda.

– Jag var där så sent som förra helgen och jag tyckte att det var ljuvligt att människor behandlade stället som sitt eget vardagsrum. Det skulle kunna vara alarmerande, men det var precis det vi var ute efter. De hade flyttat stolarna som de ville ha dem. Och det såg fortfarande jättebra ut för basen är så stark och människorna såg så bekväma ut.

Kombinationen ”ditt eget vardagsrum” och samtida konst är inte helt självklar, konstvärlden kan ibland kännas allt annat än inkluderande och avslappnad. En av utmaningarna i projektet var också att skapa omgivningar som fungerade både med och utan konstverk. Det får inte se tomt ut mellan utställningarna, men heller inte belamrat medan de pågår.  Miljön krävde också speciell ljussättning för att lyfta fram verken på bästa sätt. Dessutom skulle hela kalaset vara klart på fem månader – ”bara för att göra det hela lite mer intressant”.

Tanken på en kulturklubb skulle kunna vara definitionen av elitism och potentiellt lite läskigt, men Studio Ilse har hjälpt till att göra konceptet snällare och lättare att omfamna utan att spänsten gått förlorad.

– För individen ska det fungera som ett andra hem; en plats man kan gå till varje dag i motsats till en restaurang eller en bar där man bara hänger under kortare stunder. Det är en färgglad bakgrund där man kan utbyta och utveckla idéer och sammanföra konst och människor på ett nytt sätt. Vi beskriver det gärna som ett vardagsrum för hela staden, avslutar Ilse Crawford.

Vad : Kulturklubb Var: HongKong Vem: Studio Ilse Färdigställt: 2013
Annonser:
Annonser