« tillbaka

Hallå där… Sofia Embrén

Text: Aleksander Kovacevic

Sofia Embrén, vd på Rättviseförmedlingen efterlyser talangfulla kvinnliga möbeldesigner. Bakgrunden är att priset för årets bästa nyhet på Möbelmässan gick till designtrion Form Us With Love och har sedan starten 2002 enbart gått till män.

– Det ligger nära till hands att tro att det kanske inte finns några kvinnor som kan vara värda att prisa. Det är i alla fall de signaler man sänder ut. Men vi tror inte att det stämmer! Vi tror att det finns många designer som är kvinnor som också är värda utmärkelsen. Målet med efterlysningen är att belysa skevheten och samtidigt försöka inspirera årets pristagare att tänka riktigt brett när de ska välja vinnare till nästa års tävling.

Vad tycker du om att priset bara delats ut till manliga designers?

–  Så här ser det ut i många sammanhang och branscher. Jag tror inte att man medvetet väljer bort just kvinnor av ren illvilja, utan det handlar snarare om att vi alla tenderar att tänka i invanda mönster och välja sådana vi redan känner till.

Hur har efterlysningen tagits emot?

–  Den har engagerat många. Vi har spridit den till vårt nätverk av drygt 40 000 personer i sociala medier och många av dem har valt att sprida den vidare till sina egna vänner. Så det har blivit en riktigt lång lista som vi publicerat på vår hemsida.

Hur upplever du att det ser ut med jämställdheten inom designvärlden annars?

–  Min erfarenhet är att även i branscher som är relativt jämn fördelad till antal utövare i stort, så är det oftare männen som får de riktigt höga positionerna, de får mest uppmärksamhet för sitt arbete och kammar hem de mest prestigefulla priserna.

På vilket sätt kan jämställdhet och mångfald vara en drivkraft för designbranschen?

–  Eftersom designen hela tiden omgärdar oss och därför påverkar oss alla hela tiden, så tänker jag mig att det finns enorm potential i att försöka utveckla samhället med hjälp av design som passar alla typer av människor. Vi tror också att när alla får liknande chanser att synas och lyftas fram oavsett kön, då höjs också kvaliteten i det som skapas i slutändan. På så sätt blir hela designbranschen vinnare.

Annonser:
Annonser