« tillbaka

Hemlighetsmakeri

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Alexander Gempeler

I Berns utkanter ligger föga förvånande en klassisk villa med en parkliknande trädgård. Huset är från 1920-talet och har nyligen genomgått en renovering, och även fått en tillbyggnad. En både komplicerad och sofistikerad sådan, men kanske allra mest hemlig.

För ungefär fem år sedan drog Utrikesdepartementet och Statens Fastighetsverk lite försiktigt i bromsen. Ambassadörsresidenset i Bern i Schweiz var med sina 600 kvadratmetrar en imponerande byggnad men ansågs lite väl vidlyftig. Det var dags att nästa ambassadör hittade någon annanstans att bo. I och omkring Bern är det en svår uppgift. Men till slut hittade Magnus och Maria Hartog-Holm rätt. Det var en villa i neobarockstil, typisk för området strax utanför Bern. Huset hade renoverats, och också fått en snillrik tillbyggnad som gav ett gästrum, ett bibliotek och ett större garage med plats för fyra bilar. Men på ytan syntes ingenting av tilläggen. De hade placerats under jord.

– Vår känsla när vi tävlade om uppdraget var att det här huset skulle få fortsätta att vara en monolit. Det skulle inte må bra av ett annex som var tvunget att placeras mellan huset och den parkliknande trädgården. Därför beslutade vi att lägga tillbyggnaden under marken, säger Ueli Krauss, arkitekt på Althaus Architekten i  Bern i Schweiz.

Framför villan finns en vändplan med gröna planteringar som man rundar med bilen. I själva verket rundar man också en av de två öppningarna som släpper in dagsljus ner till tillbyggnaden. Den dolda, runda glasöppningen har försetts med runda skjutdörrar, de första i sitt slag.

– Den runda gården reflekterar ljuset på ett intressant vis. Det är en sak att planera detta som arkitekt, och i det här fallet överträffades alla förväntningar av hur ljuset skulle falla in i tillbyggnaden, säger Ueli Krauss.

Den andra gården med access till tillbyggnaden har en helt annan karaktär. Den är kvadratisk och försedd med en trappa som leder ner till gästrummet med det intilliggande badrummet.

– Vi har jobbat mycket med modeller i det här fallet. Med 4-5 modeller i olika skalor har vi kunnat testa olika förhållanden, ljuset och rumsligheterna. När det blir komplicerat, som i det här fallet, är modellen helt överlägsen, säger Ueli Krauss och lägger till att om man ska ta sig ett bad i badrummets badkar hamnar vattennivån i höjd med trädgården.

Hela det underjordiska annexet är byggt i be
tong med vit cement. Golven är slipade medan väggarna är råa. Även exteriört återkommer den vita betongen, som täckts med natursten för att harmoniera med den gamla byggnaden.

På tomten, alldeles vid porten, finns ett gammalt, mindre garage. I dag har det fått något av en ny funktion, då man fortfarande kör in sin bil här, men sedan trycker på hissknappen för att komma ner till garaget under jord med plats för fyra bilar.

Hela tillbyggnaden fanns redan när ambassadörsparet Hartog-Holm skulle flytta in, men huset behövde inredas för att på ett inbjudande vis representera svensk design. Efter ett och ett halvt år stod de mer publika ytorna i huset klara.

– Vi ville att man som gäst skulle känna att man ville slå sig ner i möblerna. Och att möblerna också skulle vara möjliga att köpa, som till exempel Julius av Färg & Blanche som produceras av Gärsnäs, och Kasthallmattan Archipelago med de grå stenarna, säger Maria Hartog-Holm som arbetar för pr-byrån Trendgruppen.

Tillsammans med Lotta Cronsjö Gest från Utrikesdepartementet inredde Maria matsal, vardagsrum och kontor. Målet var att det skulle bli en bostad som skulle kännas svensk och i dag hittar man allt från Klongbord och design av Eva Schildt till serveringsvagnen av Boberg Ridderstråhle och mattan Tekla av Gunilla Lagerhem Ullberg i det egentligen så typiskt schweiziska huset.

– Det var en begränsning att få ihop allt till en helhet när utbudet av design är så stort i Sverige, men jag tycker att vi åstadkom mycket på en liten yta, säger Maria Hartog-Holm.

Det är få som anar vad som döljer sig bakom barockfasaden på den gamla villan i Bern. Varken svensk design eller underjordiska gästhus avslöjas. Det är bara så sofistikerat och hemligt.

 
Annonser:
Annonser