« tillbaka

Hemlighuset

Text: Frida Jeppsson Prime
Foto: Thomas Herrmann

Ett bostadshus att kalla arkitektur, det var viktigt för det tyska kontoret Christ Christ. Men det krävde en hel del arbete för att övertala byggherren om detsamma.

Fortsätt att gå, här finns inget att se. Ingen hemlighet här inte, mer än ett lockande utseende. Men gestaltningen av flerbostadshuset i Wies­baden i Tyskland är inte bara det, yta, får vi veta av arkitekten Roger Christ, grundare och delägare i tyska arkitektkontoret Christ Christ.
– Uppdraget från byggherren var att utnyttja tomten till max och utforma ett bostadshus med fyra lägenheter med så mycket uthyrbar yta som möjligt, säger Roger.
Hemlighuset, i verkligheten kallat för det något mindre fantasifulla Bostadshuset Heiligenstock, är placerat i ett villaområde med relativt homo­gen bebyggelse. Arkitekterna ritade således på ett hus som skulle passa in i denna bild, men med en kontemporär twist. Huset är strukturerat över tre plan, där samtliga sovrum i alla fyra lägenheter finns på mittenplanet. De sociala rummen är planerade till övriga våningar och har kontakt med trädgården. Lägenheterna är L-formade och placerade om varandra i huskroppen, likt Tetrisklossar, för att uppnå maximal känsla av avskildhet i den kompakta byggnaden. Lägenheterna har alla en ungefärligt lik planlösning, med skillnaden att två lägenheter har altan och de andra två takterrass.
Byggnaden har som sagt ett unikt utseende, men egenskaper långt bortom en häpnadsväckande estetik. Roger berättar:
– Huset är helt vitt, dels för att passa in i nuvarande bebyggelse, men det var även en effekt av att vi valde att göra taket vitt. Och det beslutet innebar i sin tur att vi var tvungna att komma fram till alternativa uppvärmnings- och nedkylningslösningar. Taket är en lättviktsstruktur utan termisk massa som kan lagra kyla, så vi blev tvungna att hitta andra sätt att skydda vinden från att överhettas.
Och lösningen har med den vita färgen att göra. Roger berättar om två element som hjälper till att hålla ett tillfredsställande klimat i bostaden, utan att använda sig av ett luftkondi­tionerings­system. Det främsta är att taket är täckt med vita lackade plattor som reflekterar solljuset maximalt. Christ Christ valde även att jobba med en högeffektiv träfiberisolering som ser till att så lite som möjligt av värmen når vinden.
  

– Vindar är ofta olidligt varma om sommaren. Denna idé väcktes faktiskt i ett annat projekt där vi skapade ett liknande system som inte slösar någon energi för nedkylning av huset. Ganska fiffigt, tycker vi.
Nedkylning av hus och lägenheter under sommartid är en stor bov som påverkar miljön negativt, men Roger och hans kolleger har kommit på en effektiv strategi.
– Att göra vita byggnader är enkelt och kostar inte mer. Steven Chu, USA:s förre energiminister, sa exempelvis att man potentiellt skulle kunna spara 735 miljoner dollar i energikostnader om 85 procent av alla hus med luftkonditionering hade vita tak.
Mycket riktigt så reducerar det vita taket de boendes energikostnad även här. Och som vi tidigare var inne på ledde det vita taket till en byggnad helt i vitt.
– Allt byggmaterial och alla andra element i huset är standardprodukter. Endast fönster­luckorna är tillverkade för huset, men också de av standardprodukter.
Hemlighuset må ha fönsterluckor, men det behöver inte gömma sig bakom någon fasad. Med enkla medel och stor innovationsrikedom visar Christ Christ att det absolut är möjligt att bygga unika, tilltalande och energieffektiva bostäder inom ramarna för vad som är standard.
–Jag är glad att vi lyckades övertala bygg­herren att bygga på det sätt som vi ville. Byggare i detta område är ofta inte speciellt intresserade av arkitektur, så det krävdes en del lobbyarbete för att få med dem på vår linje med fönsterluckor, vitt tak och franska dörrar för att få till ett resultat som kan kallas arkitektur.

Vad : Flerbostadshus Var: Wiesbaden, Tyskland Vem: Christ Christ Area: 442 kvadratmeter (boendeyta) Antal lägenheter: 4 Färdigställt: 2015
 
Annonser:
Annonser