« tillbaka

Hiss för integration

Text: Mats Almegård

En modern hiss som, bokstavligt talat, kommunicerar med den gamla stadens kultur ska hjälpa integrationen på traven.

I folksången A Gironella sörjer den manliga berättaren sitt öde. Hans kärlek är inte besvarad och han måste lämna staden. Denna katalanska sång är både en kärleksförklaring till en kvinna och den stad där hon bor: Gironella.
Idag kommer nog inte huvuddelen av turisterna för att de har hört den gamla folkvisan. Snarare är det den gamla staden som lockar med sina uråldriga spinnerier och väverier – och de arbetarbostäder som ligger utspridda runt omkring fabrikerna. Den gamla staden reser sig på en tjugo meter hög kulle över floden Llobregat. Denna vertikala brytpunkt mellan den gamla och den nya staden som vuxit upp runt omkring kullen har fungerat som en skiljelinje även socialt och ekonomiskt. På grund av att den gamla staden är så svår att nå har den avfolkats och förfallit.

Men med en ny, modern och smidig hiss som fungerar som entré till stadsdelen är det tänkt att de sociala klyftorna ska minska och att befolkningen åter ska ta de gamla delarna av Gironella till sina hjärtan – så att de inte, som hjälten i sången, behöver sörja att de fick lämna staden bakom sig.
Uppdraget gick till Carles Enrich som valt materialen till hissen omsorgsfullt så att den ska smälta in i omgivningarna. Den är gjord i stål, keramik och glas – och har en transparent entré som ska stimulera utbytet mellan stadsdelarna.

Vad : Arkitektur Var: Gironella, Spanien Vem: Carles Enrich
Annonser:
Annonser