« tillbaka

Huset ingen glömmer

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Emil Fagander

Designskolan Beckmans gamla lokaler på Nybrogatan i Stockholm fylls av ny aktivitet med hjälp av arkitektkontoret Tham & Videgård.

Mångas hjärtan fladdrar till när de passerar Nybrogatan 8 i Stockholm. Här låg design­skolan Beckmans där många kreativa i design- och arkitekturbranscherna började sina yrkesbanor. I dag har huset fått ett nytt innehåll, även om arvet efter designskolan fortfarande sitter i väggarna. Alma, ett slags kombination av företagshotell och medlemsklubb för kreatörer, öppnades i höstas efter en intensiv ombyggnadsprocess. Fredrik Carlström som bland annat driver interiör­butikerna Austere i Los Angeles och New York är initiativtagare till idén att kreatörer ska få en alldeles särskild plats att mötas på.

– Vi ville skapa en plats där kreativa män­niskor kunde mötas, där fritid och arbete kunde flyta samman. Det tomma Beckmanshuset blev helt rätt tillfälle att skapa detta, säger Fredrik. Arkitektkontoret Tham & Videgård anlitades för att förverkliga projektet.

Både Bolle Tham och Martin Videgård har föreläst på Beckmans och kände att skolans arv satte extra spänning i projektet.

– Byggnaden har en intressant historia. Det blev vår utgångspunkt, säger Martin.

Det stämde även när det gällde husets fysiska förutsättningar. En del härstammar från förra sekelskiftet och har en privat prägel, den andra är något nyare, öppnare och mer industriell. Gemensamt har de en inglasad gård och ett entréplan.

– En utmaning var att hitta rätt struktur och forma en ny helhet i byggnaden. Ett ganska omfattande projekt samtidigt som själva idén med Alma utvecklades vidare parallellt med skiss­arbetet. Fokus blev att med några få grepp skapa rätt stämning och identitet och att göra det med lätt hand, säger Bolle.

De föreslog tre saker för att skapa ett helhets- koncept. För det första fick golven en egen
karaktär med uppgift att hålla ihop de olika delarna. En mönstrad klinkerpakett valdes av sågat standardklinker. För det andra lade Tham & Videgård till en trästruktur i form av vertikala reglar, som
skapade rytm och nya möjligheter i rummen. Reglarna ger en slags bearbetad karaktär, och fungerar som stomme för exempelvis hyllor, nischer och skärmväggar.

– Vi kallar det för Ramverket, säger Anna Behring Lundh, som är vd för Alma.

Det är ett ramverk både i bildlig och bokstavlig betydelse. Det ramar in kafét och butiken som är öppet för allmänheten, såväl som alla olika arbetsytor endast öppna för Almas medlemmar. Som en tredje del i Tham & Videgårds arbete formgavs en ny belysning. En trycksvarvad aluminiumplåt används som ett alternativt innertak och togs fram i samarbete med Wästberg. Ännu återstår lite arbete, exempelvis
på entréplanet där en inredningsbutik ska öppna lagom till starten av Stockholm Furniture and Light Fair. Alla medlemmar har tillgång till en egen restaurang som ligger i husets hjärta, ljusgården.

– Här har vi bland annat aw-aktiviteter och föreläsningar. Jag har aldrig drivit en restaurang förut. Men med Fredrik Carlström som initiativtagare och kreativ chef är allt möjligt, säger Anna.

– Restaurangkonceptet har tagits fram tillsammans med krögarna Martin Brag och Leo Frodell.

Porslinet är designat av Rikard Palmquist och Tham & Videgård har designat borden och bänkarna som talar samma språk som arbetsplatserna. Restaurangen går i gröna toner, en mörkare grå ton dominerar på entréplan, och en ljusare, mer beige färgsättning präglar de privata kontoren, för de som har det mest omfattande medlemskapet. I dag är knappt hälften av Almas kontorsplatser uthyrda. Det finns redan en väntelista på intresserade, potentiella Alma-medlemmar men det är ingen brådska att fylla de cirka 230 platserna. Det är viktigare att mixen av människor blir rätt, så att många hjärtan även i framtiden fladdrar till lite extra på Nybrogatan 8.

Kategori: Kontor Projekt: Alma Adress: Nybrogatan 8, Stockholm Arkitektkontor: Tham & Videgård Färdigställt: 2016
 
Annonser:
Annonser