« tillbaka

I gott sällskap

Text: Cecilia Öfverholm
Foto: Norell/Rodhe

Klumpedunser på en hårsalong. Det kan bli riktigt bra.

På Högbergsgatan 28 i Stockholm kan man klippa håret. Det kan bli riktigt bra,
trots att hårsalongen domineras av några äkta Klumpedunser. Det är tur att det inte är de som håller i saxen. Raspiga lecablock med sammetslen fog, klassisk klinisk miljö med massor av färg.

Arkitektkontoret Norell/Rodhe har inte sparat på någonting annat än pengar när de inrett frisersalongen på Högbergsgatan.
Oväntade kontraster präglar salongen där lecablocksmöblerna är de mest uppseendeväckande. De kallas för Klumpedunser och får representera det grova och primitiva. Blocken är sammanfogade med en överdrivet bred fog som späder på den dubbelbottnade känslan.

– Det hände något intressant med den skrovliga ytan och den släta fogen, säger Daniel Norell.
Materialitet och färg är två delar som Norell/Rodhe gärna lägger tid på. För att ta fram Klumpedunserna krävdes en serie prototyper och tester.

– Det är komplicerat med en materialprocess och det kräver hantverk. När de nu står där känns det som att de befolkar rummet, de ger stället karaktär och det är ett tema som går igen i flera av våra projekt, säger Einar Rodhe.

Norell/Rodhe använder gärna färg, och det blev särskilt viktigt i en miljö som ofta känns steril, och där färgerna ofta sträcker sig mellan vitt och svart. Men i den 50 kvadratmeter stora salongen är det Klumpedunserna som står för det grå, golvet har målats blått, schamponeringen går i gult, bord och hurtsar är gröna och den fasta vägghyllan är orange.

– Man får mycket arkitektur för pengarna när man arbetar med färg och textur i stället för bara form. I det här projektet fanns en begränsad budget, och dessutom bestämde sig uppdragsgivaren för att byta lokal mitt i design­processen, säger Daniel.

Första tanken när de besökte den nya lokalen var att blåsa ut allt på en gång. Men så tog sig arkitekterna en funderare och beslutade sig för att behålla den veckade spegelväggen som idag utgör ett uttryck från en annan tid.
Även om väggarna är vita, och man ibland får vänta på sin tur hos frisören, är man aldrig ensam hos Oqma. Det är skönt att slå sig ner i knät hos en Klumpeduns.

Kategori: Inredning Projekt: Klumpedunser Adress: Högbergsgatan 28, Stockholm Arkitekt: Norell/Rodhe Färdigställt: 2016 Beställare/kund: Oqma Entreprenör/byggare: Formela bygg och Renovering, Limnells Bygg AB
Annonser:
Annonser