« tillbaka

I stil med smoking

Text: Johan Kellman Larsson

Modehuset Saint Laurents kreativa chef Heidi Slimane har ritat en ny flaggskeppsbutik åt märket, i London. Den marmorerade och spegelförsedda lokalen bidrar till den hypermodernistiska känslan.

Butiken, som ligger på Sloane Street, lyxmärkesgatan i Chelsea, är den senaste i raden av nya butiker sedan Heidi Slimane tog över Saint Laurent-spakarna 2012 (och omedelbart droppade ”Yves” från namnet). Saint Laurent själva beskriver inredningsstilen som en modernistisk approach till fransk art deco-stil samt en blinkning till de tekniker och material som den franska konst- och arkitektrörelsen Union des Artistes Modernes använde; en rörelse som hyllade enkelhet och hög kvalitet och vars inflytande var dominerande i Frankrike under den första halvan av 1900-talet.

– Saint Laurents arkitektoniska koncept är anpassningsbart och samtidigt specifikt för alla unika utrymmen och städer.

Inredningen är därför kompletterad, precis som i butikerna i Los Angeles och New York, med vintagemöbler, förklarar Saint Laurent i ett uttalande.

Inredningen ger en sofistikerad och elegant känsla. Begreppet stilrent ges närmast en helt ny dimension. Möbler av modernistiska designers som Jacques Adnet, René Herbst och Marcel Breuer återfinns i lokalen. Saint Laurent använder en klassisk ekipering som referens när man beskriver inredningen: smokingen.

– Vi har adopterat smokingens detaljer och övergripande utförande när vi utformat lokalen. Exempelvis de svarta, matta ytorna samt den klassiska ullstrukturen som också används för Saint Laurents smokingar, skriver modemärket.

Annonser:
Annonser