« tillbaka

Illusion av ljud och bild

Text: Mats Almegård

Lisbon Trilogy är ett konstverk som får besökarna att tro att de är i Lissabon medan de i själva verket besöker en gammal kvarn i Tyskland.

I drygt 20 år har Ronald Gaube och 
Peter Hölscher skapat konst av byggnader under namnet Area Composer. Tillsammans besöker de båda en intressant byggnad och medan Ronald Gaube spelar in ljudet av platsen och byggnadens olika rum fotograferar Peter Hölscher tusentals bilder som sedan smälts samman till en ”liquid image”, eller ett slags flytande stillbild då verket visas. När det är så dags har också Ronald Gaube satt samman sina ljudupptagningar med elektroniska klanger från syntarna hemma i studion och andra instrument.
 

Nyligen installerade konstnärerna verket Lisbon Trilogy i Leverkusen. Med modern projektions- och ljudteknik skapades en illusion av att besökarna rörde sig i byggnader i Lissabons äldre stadsdelar – inte i en nedlagd kvarn i Tyskland.
    – Vi kommer båda från Rhenområdet i Tyskland, men vi lärde känna varandra under en gemensam utflykt i Algarve. Vårt första konstnärliga samarbete 
ägde rum i Lissabon, så det är en speciell stad för oss. Vi försöker alltid visa upp det magiska med en plats, eller en 
byggnad – och det magiska för oss är
ljuset, färgerna och ljuden. Allt det försöker vi konservera i vår konst, säger Ronald Gaube.

Vad : Konst Var: Leverkusen, Tyskland Vem: Ronald Gaube och Peter Hölscher
Annonser:
Annonser