« tillbaka

Ingen synvilla

Text: Matilda Stannow

Utefter Delsjövägen står de första etapperna av det nya bostadsområdet Örgryte Torp snart inflyttningsklara, signerade Johannes Norlander Arkitektur. 

I Örgryte Torp kommer bostäder och förskola ligga i direkt anslutning till naturen och med 5:ans spårvagn utanför knuten. På tomten låg tidigare Göteborgs tv- och radiohus som även under en tid innehöll scenskolan. Ett kultigt hus, invigt 1971 och ritat av Rune Falk och Armand Björkman på White. I Göteborgshumors-mun kallat Synvillan.

År 2010 revs byggnaden för att ge plats åt cirka 500 nya bostäder, bostads- och hyresrätter och radhuslängor, och läget känns verkligen attraktivt. Johannes Norlander Arkitektur ligger bakom Studio 1, som är HSB:s projekt, med 59 lägenheter fördelade på två hus. 

– I Örgryte finns osedvanligt många vackra bostäder, mild och brokig träklassicism, tidig genomarbetad funktionalism och äldre historiska lager i kyrkor, herrgårdarna och det engelska parklandskapet. Ett intressant sammanhang för nya bostäder. I stadsplanen angavs husens former i markplan och tegel som specificerande material. Med de givna ramarna kändes det särskilt viktigt att använda ett vackert och hållbart tegel, säger Johannes Norlander.

På Studio 1 kläs fasaderna med ett mörkgrått, kolbränt tegel från Danmark. Husen har en enkelhet och öppenhet i modernistisk tradition medan proportionerna kanske snarare är besläktade med klassicismen, men med en skalförskjutning som ger huskropparna en intressant ambivalens och föder fina planlösningar. Väl­studerade 4-spännare orienterar sig kring trapphusen.

– Vi vill att husen ska erbjuda en stark gemensam upplevelse för de boende. Därför blev entrén viktig. Vi inspirerades av de pampiga entréerna i gamla stenhus som i sina vindlande hallar förmedlar en känsla av närvaro och tillhörighet. Vi har arbetat med att skapa ett välkomnande och starkt rum med genomsikt igenom huset och inblick i det gemensamma aktivitetsrummet, säger Stina Malm, som ansvarat för projektet.

Nu står husen strax färdiga och väntar förväntansfulla på sitt folk, spring i trappor och nycklar som ska vridas om för att komma hem.

Kategori: Bostäder Projekt: Studio 1 Adress: Örgryte, Göteborg Arkitekt: Johannes Norlander Arkitektur Beställare: HSB Göteborg Färdigställt: 2016
Annonser:
Annonser