« tillbaka

Installation med ambition

Text: Johan Kellman Larsson

En enorm takstruktur – i form av en blomma i stål och glas – som liksom svävar uppe i himlen ovanför Peking. Ambitionen är klar, men än så länge är det bara en prototyp.

Den märkvärdiga installationen kunde för första gången skådas på Pekings designvecka i höstas (28 september–6 oktober). Det är den experimentella arkitektbyrån Orproject med kontor i London, New Dehli och just den kinesiska huvudstaden, som ligger bakom. Själva namnet på projektet – Ban – betyder på kinesiska ungefär ”löv” eller ”blomblad”.

– Installationen består av hundratals böjda, genomskinliga, polymerskivor. Dessa är sammanfogade med skruvar och muttrar vilket skapar en självbärande struktur. Vi skulle vilja använda ett system likt detta för en storskalig takstruktur, och installationen Ban var ett test för att se hur detta skulle kunna fungera. Och hur det skulle se ut, säger Christoph Klemmt på Orproject.

Uppmärksamheten för paviljongen har varit stor. Många har visat ett särskilt intresse för strukturens geometri. Men en del verkar ha haft svårt att tänka sig hur en byggnad som är uppbyggd efter den här geometrin skulle se ut i verkligheten. Men Christoph Klemmt intygar att projektets funktion varit central – även om han samtidigt understryker att deras installationer nödvändigtvis inte behöver uppfylla en färdig byggnads alla krav.

– De är testobjekt som vi använder för att utforska verkliga byggnader. Vi arbetar efter två saker: funktion och estetik. Funktionen kan man alltid argumentera för, medan själva utseendet förstås är subjektivt. Som arkitekter skapar vi anpassad konst och det som vi designar måste alltid uppfylla en viss funktion, säger Christoph Klemmt.

Annonser:
Annonser