« tillbaka

Kaffesugen arkitektbyrå

Text: Mats Almegård

Sedan 2003 har arkitektbyrån Moodus huserat vid Telefonplan i Stockholm. De båda delägarna, inredningsarkitekterna Jennifer Lindstedt och Mårten Lindgren, har sett området utanför kontoret förändras.

– Vi flyttade hit samtidigt som Konstfack. Då bodde det mest pensionerade Ericssonarbetare här. I dag befolkas Telefonplan av urbana par i trettioårsåldern. En målgrupp med hårda krav på kvalitet, säger Jennifer.

Vi sitter på A.B.Café. där Moodus fram till i somras hade sitt arkitektkontor. Efter att ha spanat in de boende i området genom fönstret i några år bestämde sig arkitektduon för att flytta kontoret några hundra meter, för att göra plats för ett kafé.

– Det har saknats ett bra kafé vid Telefonplan och eftersom vi arbetat med restaurang- och kafékoncept under sex års tid var det logiskt för oss att satsa på ett eget, säger Mårten.

Moodus har skapat inredningskoncept till bland annat Coffeehouse by George och Käk. Med A.B.Café. tog de ut svängarna fullt.

– Vi kunde göra det eftersom vi var både uppdragsgivare och arkitekt, säger Jennifer.

– Lokalen har tidigare rymt både fisk- och blomsteraffär. Huset är byggt 1939 och vi har varit noggranna med att skapa en miljö som känns rätt i sin kontext, säger Mårten.

Bordens läderdetaljer dämpar inte bara ljudvolymen, utan får också en sliten patina, borden är rustika och originalgolvet har tagits fram. Mycket tid har lagts på detaljer.

– Stolarna köpte vi för två år sedan och vi har jobbat successivt och tålmodigt, säger Jennifer.

– Vi har lärt oss extremt mycket av att öppna kafé eftersom vi sett processen inifrån, säger Mårten.

– Det har varit härligt att köra ett koncept fullt ut, bestämma varje detalj, ner på menynivå. Vi har valt att jobba med de allra bästa inom alla områden, som exempelvis de grafiska formgivarna Ritator och Drop Coffee som är bäst av alla kaffeleverantörer, fortsätter han.

Moodus fortsätter de dock med. De har en anställd och Jennifer är ”nästan alltid” där. Mårten tar hand om kaféverksamheten på A.B.Café. – aktiebolaget kafé med skön retrokänsla.

Vad : Kafékoncept Var: Stockholm Vem: Moodus
Annonser:
Annonser